Lapsi saa poliorokotteen Jubassa, Etelä-Sudanissa.
Kuva:
JC McIlwaine
UN Photo
Uutinen

Afrikka on pääsemässä eroon poliosta

YK:n ja kansalaisjärjestöjen miljardikampanja tuottaa tulosta: viimeisimmästä poliotapauksesta on kulunut jo vuosi.
Jukka Aronen
17.8.2015

Afrikka on viime vuosina kamppaillut menestyksellisesti poliota vastaan. Mantereen tuorein poliotapaus rekisteröitiin yli vuosi sitten Somaliassa.

Taudin viimeiset suuret pesäkkeet olivat köyhässä Pohjois-Nigeriassa, jossa sairauden leviämistä edistivät paikallisviranomaisten korruptio ja väärät uskomukset, kertoo New York Times. Rokotteiden uskottiin muun muassa sisältävän sianlihaa ja tekevän muslimitytöt hedelmättömiksi.

Tilanne muuttui, kun korruptiota vastaan alettiin taistella muun muassa kännykkäsovelluksilla ja paikalliset uskonnolliset johtajat saatiin mukaan kumoamaan perättömiä huhuja.

Nigeriankin viimeinen poliotapaus todettiin viime vuonna.

Miljardi dollaria vuosittain

Maailmanlaajuinen poliokampanja aloitettiin vuonna 1988, kun yli 350 000 lasta sai poliohalvauksen vuosittain. Viime vuonna luku oli tippunut 359:ään.

Menestykseen ollaan päästy määrätietoisella työllä - ja rahalla. Viime vuosina kampanjointiin ja rokotuksiin on pitänyt sijoittaa miljardi dollaria vuodessa.

WHO:n, Unicefin ja muiden YK-instituutioiden lisäksi kamppailussa ovat olleet mukana esimerkiksi Rotary International ja Gatesien säätiö.

Afrikalle ei vielä puhtaan papereita

Polion vastainen työ ei ole vielä päättynyt, sillä tautia esiintyy yhä vaikeakulkuisilla seuduilla Pakistanin ja Afganistanin raja-alueella. Tänä vuonna on löydetty 34 tapausta.

Eikä Afrikkaakaan vielä voida julistaa virallisesti poliosta vapaaksi alueeksi, sillä Maailman terveysjärjestö WHO edellyttää kolmen vuoden tauditonta jaksoa.

Terveysviranomaiset toivovat, että tauti pysyy kurissa. Vaarana on, että rokotteista luovutaan ennenaikaisesti, mikä voisi laukaista uuden epidemian.

Epidemiat voivat liikkua hyvinkin nopeasti rokottamattomien keskuudessa kaupungista ja maasta toiseen. Polio on viruksen aiheuttama tauti, joka leviää ulosteen ja ilmassa olevien hiukkasten avulla.

Poliota on kutsuttu Suomessa myös lapsihalvaukseksi. Se tarttuu helposti juuri lapsiin, ja sairaus saattaa levitä verenkiertoon ja keskushermostoon aiheuttaen lihasheikkoutta ja vakavimmassa tapauksessa halvauksen.