Uutinen

Afrikka: "Meitä ei saa unohtaa WTO-neuvotteluista"

Kehitysmaat eivät katso hyvällä sitä, että kolmannen maailman jättiläiset edustavat niitä nyt kulissien takana eteenpäin potkittavissa maailmankauppaneuvotteluissa.
Eeva Eronen
2.10.2008

Afrikkalaiset kauppaministerit korottivat ääntään pienryhmissä eteenpäin setvittäviä Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvotteluja. Niiden mielestä on väärin, että neuvotteluihin yritetään nyt löytää ratkaisua, mutta keskusteluissa kehitysmaita edustavat vain kolmannen maailman jättiläiset eli Brasilia, Intia ja Kiina.

Ugandan, Kenian ja Etelä-Afrikan kauppaministerit nostivat asian esille Montanassa Sveitsissä kauppaa ja kehitystä puivassa kokouksessa. Asiasta uutisoi Nairobissa ilmestyvä The East African.

Ministerit vaativat, että kehitysmaat pitää ottaa mukaan päätöksentekoon kaikilla tasoilla. Köyhiä maita huolestuttaa, että niille tärkeät teemat jäävät neuvotteluissa paitsioon, mikäli kehitysmaita edustavat nousevat talousmahdit. Huomiota kehitysmaat tahtovat enemmän esimerkiksi maataloustuille ja kauppaa tukevalle kehitysyhteistyölle.

Maailmankaupan säännöistä päättävä WTO:n ministerikokous ei päässyt heinäkuussa sopimuksesta yksimielisyyteen. Järjestön pääjohtaja Pascal Lamy on kierrellyt etsiskelemässä kompromissiratkaisun aineksia sen jälkeen esimerkiksi Intiassa ja Yhdysvalloissa.

 

Lisää tietoa aiheesta