Uutinen

Afrikka edelleen inhimillisen kehityksen indeksin hännillä

Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaiden sijoitus inhimillisen kehityksen indeksissä ei ole juurikaan muuttunut edellisvuodesta.
Jari Nousiainen
5.10.2009

Tänään julkaistu YK:n kehitysohjelman UNDP:n Human Development Report 2009 tarkastelee laajaan keskusteluun noussutta muuttoliikettä. Muuttajien määrä ei ole juurikaan kasvanut, ja valtaosa muuttoliikkeestä tapahtuu valtioiden sisällä tai kehitysmaiden välillä, raportissa todetaan.

Osana raporttia on myös päivitetty inhimillisen kehityksen indeksi (human development index, HDI), joka asettaa maailman maat järjestykseen yhdistämällä tilastoja terveydestä, koulutuksesta ja tulotasosta. Tämän vuoden raportin luvut ovat vuodelta 2007, joten niissä ei vielä näy  talouskriisin vaikutus.

Tällä kertaa indeksissä on mukana 182 maata, kolme enemmän kuin viime vuonna. Uusia ovat Andorra ja Liechtenstein, ja Afganistanille on saatu laskettua tulokset ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996.

Vain pieniä muutoksia

Kärkiviisikko on pysynyt samana edellisvuodesta: Norja, Australia, Islanti, Kanada ja Irlanti ovat korkeimmalla. Näistä ainakin kahden, Islannin ja Irlannin sijoitukseen talousongelmat vaikuttanevat tulevaisuudessa. Listan loppupäästä löytyvät Niger, Afganistan, Sierra Leone, Keski-Afrikan tasavalta ja Mali.

174 maan pistemäärä on noussut, mutta keskinäiset sijoitukset ovat vaihdelleet, useimmissa tapauksissa yhden tai kaksi sijaa ylös tai alas. Erityisen vahvassa nousussa ovat olleet muiden muassa Kiina (+7), Kolumbia (+5) ja Peru (+5). Suomi on noussut sijalle 12 ohi Yhdysvaltojen.

Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaista vain Vietnamin (116.) sijoitus on muuttunut, yhdellä sijalla alaspäin. Muut ovat pysyneet edellisvuotisella sijallaan: Etiopia 171., Kenia 147., Mosambik 172., Nepal 144., Nicaragua 124., Sambia 164., Tansania 151. ja Vietnam 116.

Viimeisten kahden vuoden tapahtumien puuttuminen tilastoista herättää kysymyksiä. Lähivuosina suunta on ollut ylöspäin kautta linjan, mutta pidemmälle historiaan katsoessa esimerkiksi Suomen kumppanimaista Mosambikin, Sambian ja Tansanian indeksit ovat vuosien varrella heiluneet edestakaisin melko jyrkästikin.

Lisää tietoa aiheesta