Uutinen

Afrikka 2002 tarjoaa elämyksiä ja tietoa

Televisiossa näytetään kuivuuden halkaisemaa maata ja nälkäisiä ihmisiä. Uutiset kertovat verisistä yhteenotoista ja pakolaisleireistä, mutta Afrikassa tapahtuu myös paljon muuta.
Elina Korhonen
16.3.2002Afrikka 2002 kertoo toisenlaisesta Afrikasta. Ulkoasiainministeriön rahoittamassa kampanjassa on mukana yli 100 kansalaisjärjestöä. Kevään mittaan eri puolilla Suomea on järjestetty seminaareja, katseltu afrikkalaisia elokuvia ja kokattu afrikkalaista ruokaa.

Kampanja huipentuu 18.-21. huhtikuuta Kaapelitehtaalla pidettävään Ihminen ja kehitys -tapahtumaan. Merikaapelihalliin pystytetään afrikkalainen tori, johon osallistuu yli 80 järjestöä.

Neljässä suuressa teltassa voi seurata Afrikan vaiheita siirtomaavallan aikana ja kurkistaa maanosan tulevaisuuteen. Luvassa on myös elokuvia, seminaareja ja työpajoja. Lapsille järjestetään omaa ohjelmaa, kuten seikkailumatka afrikkalaiseen maailmaan.

Urbaaneja tarinoitaKampanjaan on antanut oman panoksensa myös toimittaja Elina Hirvonen. Hän matkusti kolme kuukautta Itä-Afrikassa yhdessä suomalaisen valokuvaajan kanssa ja kirjoitti samalla henkilökuvia ja reportaaseja afrikkalaisesta kaupunkielämästä.

"Halusimme nostaa esiin nimenomaan kaupunkeja ja yksilöitä, koska kehitysmaita käsitellään länsimaiden tiedotusvälineissä yleensä ihmismassoina ja maaseutuna", Elina Hirvonen kertoo."Kuvasimme ihmisiä, joihin on helppo samaistua, kuten tansanialaiseen matkapuhelinmyyjään tai sambialaiseen seksivalistajaan. Yksilöiden kautta on helppo huomata, että ihmisyys on hyvin samanlaista joka puolella maailmaa."

"Sympaattisten ihmiskuvien kautta välittyy kuitenkin sama huoli tulevaisuudesta ja siitä, että Afrikka putoaa pois kehityksen pyörästä," Hirvonen jatkaa.