Uutinen

Afrikan valtiot allekirjoittivat ruokaturvasopimuksen

YK:n Ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) konferenssissa allekirjoitettu ruokaturvasopimus pyrkii varmistamaan Afrikan maiden ruoan laadun ja kohentamaan maataloutta.
Janne Hukka
12.11.2005

Lokakuun alussa solmitun viisivuotisen ruokaturvasopimuksen perustana on Afrikan tarpeisiin räätälöity yhdeksänosainen suunnitelma, jonka avulla pyritään parantamaan laadunvalvontaa. Tavoitteena on vähentää ruoan puutteellisesta valvonnasta aiheutuvia terveydellisiä ja taloudellisia haittoja.

Sopimus kannustaa 49 allekirjoittajamaata myös liittymään FAO:n ja WHO:n ylläpitämään Codex-ruokaturvakomissioon.

Huonosta ruoasta ja vedestä aiheutuviin sairauksiin kuolee Afrikassa lähes yhtä paljon ihmisiä kuin malariaan, eli päivittäin noin 2 000 ihmistä. Erityisesti muualta tuodun ruoan valvonta on monissa maissa heikkoa, kerrotaan FAO:n verkkosivuilla.

Puutteelliset laadunvalvontajärjestelmät ovat myös aiheuttaneet huomattavia taloudellisia menetyksiä mantereen kansantalouksille, ja ruokaturvasuunnitelma pyrkiikin edistämään afrikkalaisten maanviljelijöiden mahdollisuuksia kasvattaa esimerkiksi Eurooppaan suuntautuvaa maataloustuotteiden vientiä.

"Suunnitelma auttaa vähentämään maaseudun köyhyyttä sekä nostamaan tuloja ja elintasoa luomalla uusia työpaikkoja", kommentoi ruoan laatu- ja standardointikysymyksistä FAO:ssa vastaava Ezzedine Boutrif uutistoimisto Xinhuan mukaan.

Zimbabwen Hararessa järjestetyn nelipäiväisen ruokaturvakonferenssin aikana valtioiden edustajat hahmottelivat niitä ruokaturvan ongelmakohtia, joiden kehittämiseen on erityistä tarvetta. Asialistalle nousivat ruokaketjun kaikkien osien vahvistaminen muun muassa koulutuksen avulla, käytettävissä olevien resurssien suuntaaminen keskeisiin kohteisiin sekä kuluttajajärjestöjen toiminnan vahvistaminen, Xinhua uutisoi.

Lisää tietoa aiheesta