Uutinen

Afrikan unioni korostaa maanosan yhtenäisyyttä

Vuosi sitten perustetun Afrikan unionin on näytettävä epäilijöille, ettei alun euforia ole pelkkää sanahelinää. Unionin toinen huippukokous pidettiin Maputossa 4.-12. heinäkuuta.
Lotta Valtonen
13.7.2003

Kadunmies ei viime viikolla Maputon ydinkeskustan katuja tallatessaan voinut olla huomaamatta, että NEPAD-niminen juttu oli jotakin tärkeää. "Toteuttamalla NEPAD-suunnitelman edistämme Afrikan kehitystä" ja "Kaikkia meitä tarvitaan NEPAD-suunnitelman toteutuksessa" -tyyppiset banderollit tervehtivät Afrikan unionin toiseen huippukokoukseen osallistuvia päämiehiä Mosambikin pääkaupungissa.

Kokous alkoi puheenjohtajavaihdoksella. Yli 40 valtionpäämiestä todisti, kuinka Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki ojensi puheenjohtajan nuijan Mosambikin presidentti Joaquim Chissanolle. Mosambikin puheenjohtajuuskauden yksi tärkeimmistä tehtävistä on saada NEPAD-taloussuunnitelma (New Partnership for African Development) toimivaksi ja näyttää että yhtenäisyys voi nostaa maanosan köyhyydestä.

"On olemassa kaksi mahdollista suhtautumistapaa edessämme oleviin ongelmiin. Joko vastaanotamme haasteen ja julistamme sodan syrjäytymistä ja kehittymättömyyttä vastaan tai annamme itsemme nääntyä köyhyyteen ja kurjuuteen", Chissano totesi puheenvuorossaan.

NEPAD on presidentin mukaan Afrikan johtajien julistus taloudellisen vapautumisen puolesta. Nyt päämiesten haasteena on tehdä suunnitelma tunnetuksi ja näyttää epäilijöille, että se toimii. Mosambikissakaan harva on pääkaupungin ulkopuolella edes kuullut koko hankkeesta.

Kokous valitsi myös uuden puheenjohtajan unionin komissiolle. Malin entinen presidentin Alpha Konaré oli ainoa ehdokas komission virkaatekevän puheenjohtajan, norsunluurannikkolaisen Amara Essyn vetäydyttyä ehdokkuudesta. Konferenssin käytävillä huhuttiin Essyn poisjättäytymisen johtuneen muun muassa Etelä-Afrikan vahvasta vastustuksesta.

Mistä rahat rakenteiden pystyttämiseen?Mosambikin puheenjohtajuuskauden yhtenä tavoitteena on rauhan ja turvallisuuden neuvoston perustaminen. Toistaiseksi vain neljätoista unionin jäsenmaata tarvittavasta kahdestakymmenestäseitsemästä on ratifioinut neuvoston perustamisasiakirjan.

Etelä-Afrikan presidentti Mbeki toivoi, että neuvosto saataisiin toimimaan jo tämän vuoden aikana. Kaikki Afrikan valtiot eivät ole yhtä innoissaan neuvostosta, koska sille suunnitellaan pysyviä valmiusjoukkoja, jotka voidaan mobilisoida tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla.

Myös panafrikkalainen parlamentti eli unionin lainsäädäntöelin odottaa ratifiointia.

Unionin lasketaan tarvitsevan 56 miljoonaa dollaria, jotta se saadaan toimimaan suunnitellulla tavalla. Unionia vaivaa kuitenkin krooninen rahoituspula ja ilmassa leijuu epäilys, ettei kaikkia rakenteita pystytä rahoittamaan. Uuden puheenjohtajan oletetaan tarttuvan tähänkin ongelmaan.

Ehdotettuja rahoituskeinoja ovat jäsenmaksujen lisäksi vero maanosan ulkopuolelle suuntautuvalle viennille, arvonlisävero ja lentovero. Maat, jotka mitä ilmeisemmin tulevat maksamaan suurimman osan potista ovat Etelä-Afrikka, Libya, Nigeria ja Egypti.

Myös NEPAD-suunnitelman rahoitus on vielä auki. Viime viikolla kokoontuneet maatalousministerit arvioivat, että viisivuotissuunnitelmassa kaavaillut maataloussektorin uudistukset syövät 135 miljardia dollaria.

Ei kehitystä ilman rauhaa ja oikeuksiaAfrikan johtajia puhuttivat myös maanosan jatkuvat aseelliset konfliktit ja sisällissodat. Etenkin Liberian tilanne nousi esiin. Unionin kokouksessa vieraillut YK:n pääsihteeri Kofi Annan korosti rauhan tärkeyttä ja totesi, ettei ainuttakaan konfliktia voida ratkaista ilman poliittista tahtoa. Hän vakuutti muun maailman olevan Afrikan unionin tukena.

Kokouksessa lähes neljäkymmentä kansainvälistä järjestöä vetosi AU:n johtajiin vangittujen toimittajien vapauttamiseksi. Presidentti Chissanolle lähetetyssä kirjeessä todettiin monen afrikkalaisen maan rajoittavan muun muassa sananvapautta, poliittista osallistumista ja lehdistönvapautta.

"Olemme surullisia huomatessamme että neljänkymmenen itsenäisyysvuoden aikana Afrikassa on vangittu enemmän toimittajia kuin itsenäisyyttä edeltäneiden taisteluiden aikana", järjestöjen kirjeessä todettiin.