Uutinen

Afrikan unioni ei löytänyt ratkaisuja maanosan kriiseihin

Afrikan unionin huippukokouksessa etsittiin ratkaisua erityisesti Darfurin kriisiin, tuloksetta. Johtajiin vedottiin myös terveydenhuollon kehittämiseksi.
Sanna Jäppinen
1.2.2007

Afrikan valtioiden johtajat tapasivat 29.-30. tammikuuta Etiopian Addis Abebassa Afrikan unionin huippukokouksessa. Kokouksen varsinaisena teemana olivat tutkimustyö ja ilmastonmuutos, mutta keskeinen huomio kohdistui Darfurin ja Somalian kriiseihin.

YK:n uusi pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti maanosan johtajia toimimaan yhteistyössä, jotta Sudan myöntyisi päästämään YK:n ja Afrikan yhdistettyjä rauhanturvajoukkoja Darfurin konfliktialueelle, AllAfrica uutisoi. Pääsihteeri vaati myös Sudania päästämään humanitäärisiä avustustyöntekijöitä alueelle.

Myös Somalian tilanteen rauhoittamiseksi maahan kaivattiin rauhanturvaajia etiopialaisjoukkojen sijaan. "Jos afrikkalaiset rauhanturvajoukot eivät ole paikalla pian, on seurauksena kaaos", totesi AU:n komission johtaja Alpha Oumar Konare Eux.tv:n mukaan. Tarvetta olisi 8 000 sotilaalle, nyt paikalla on tuskin 4 000.

Kokouksessa ei kuitenkaan saatu aikaan merkittäviä päänavauksia kriisien ratkomiseksi, Eux.tv kirjoittaa. Tosin Somalian presidentti Abdullahi Yusuf lupasi järjestää konferenssin, jossa hierotaan rauhaa ja etsitään poliittista vakautta.

Tutu: Terveydenhuoltobudjetit kasvuun

Terveydenhuollon kehittämisen puolesta Afrikan johtajiin vetosi muun muassa arkkipiispa Desmond Tutu Etelä-Afrikasta. Avoimessa kirjeessään Tutu totesi, että terveydenhuollon osuutta maiden budjeteista pitäisi nostaa 15 prosentin tuntumaan, kuten luvattiin jo AU:n vuonna 2001 pidetyssä huippukokouksessa, AllAfrica raportoi.

Viiden vuoden aika yli 40 miljoonaa afrikkalaista on kuollut tauteihin, ja näistä kuolemista valtaosa olisi Tutun mukaan vältetty ennaltaehkäisyn tai oikean hoidon avulla.

"Vaadin teitä toimimaan vauhdilla. Mikään ei voi olla Afrikan hallituksille tärkeämpää kuin kansalaisten henki", Tutu kirjoitti.

AU:n kahdeksannessa huippukokouksessa unionin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Ghanan presidentti John Kufuor, vaikka aiemmin oli päätetty puheenjohtajuuden menevän Sudaniin. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International oli todennut kokouksen alla, että Afrikan unioni menettää uskottavuutensa, jos se valitsee Sudanin seuraavaksi puheenjohtajakseen.

Lisää tietoa aiheesta