Uutinen

Afrikan sosiaalifoorumi vahvistuu

Eurooppalaisen ja latinalaisamerikkalaisen sosiaalifoorumin vanavedessä syntynyt afrikkalainen versio yrittää vahvistaa itseään tukevammalla ammattiyhdistysliikkeen osallistumisella.
Kimmo Lehtonen
27.1.2003

Kuva Afrikan sosiaalifoorumin pisteellä päivystävistä (kuvaaja: Kimmo Lehtonen)

PORTO ALEGRE -- Afrikan sosiaalifoorumin pisteessä Gigantinho-stadionilla päivystävä eteläafrikkalaisen Economic Justice Networkin johtaja Malcolm Damon kertoo foorumin kokoavan riveihinsä hyvin erilaisia voimia eri Afrikan maista.

"Tammikuun alussa pidimme Etiopiassa jarjestyksessä toisen Afrikan sosiaalifoorumin, jonka teemana olivat muun muassa kauppa, investoinnit, rauha ja konfliktit. Kaikki ajankohtaisia teemoja mantereellamme", Damon sanoo. Foorumin lisaksi he ovat järjestaneet alueellisia tapaamisia.

Osallistujia toisessa foorumissa oli 250 yhteensa 45 maasta. Porto Alegreen heitä tuli 60 osallistujan joukko.

Malcolm sanoo etta heille Porto Alegren foorumi tarjoaa mahdollisuuden keskusteluun ja tutustumiseen muiden maanosien järjestöjen ja ihmisten kanssa. Erityisesti heitä kiinnostaa yhteistyö afrobrasilialisten kanssa, jotka itse ovat myös aktiivisesti hakeneet kontaktia afrikkalaisten jarjestöjen ja verkostojen kanssa.

"Afrobrasilialaiset, mustat orjien jälkeläiset, ovat Brasiliassa kaikkein marginalisoiduin väestönosa. He tarvitsevat kontakteja ja ennen kaikkea kaikinpuolista tukea", Damon kertoo.

Maailmanlaajuisessa sosiaalifoorumiliikkeessä ammattiyhdistysliikkeellä on tärkeä sija. Damonin mukaan Afrikassa sen eteen on vielä tehtävä paljon työtä.

"Siinä on työsarkaa, vaikka yhä enenevässä määrin eri maiden ammattiyhdistysliikkeet ovat myös löytämässä sosiaalifoorumimme ja kokeneet sen hyödylliseksi oman toimintansa ja kontaktien luomisen kannalta."

Porto Alegressa jo viime vuonna ollut Damon pitää tämänvuotista tapahtumaa jo liian suurena. Hänen mielestään megatapahtumassa kunkin on jo vaikea löytää itselleen parasta mahdollista keskustelu- ja työskentelyfoorumia.

"Järjestäjien tulee tulevaisuudessa keskittyä siihen, miten samat intressit omaavat eri ryhmät saadaan yhteen. Luulen, että järjestäjien täytyy uudistaa tapahtuman rakennetta."

Siina on haastetta intialaisille, jotka toimivat vuoden 2004 tapahtuman isäntinä ensimmäistä kertaa.