Uutinen

Afrikan malarialapset saavat kehnoja lääkkeitä

Köyhillä perheillä ei ole varaa toimivaan lääkitykseen - eikä usein diagnooseihinkaan.
9.11.2009

IPS -- Vain kolme prosenttia Afrikan malariaa sairastavista lapsista saa Maailman terveysjärjestön WHO:n suosittamia lääkkeitä kahden vuorokauden kuluessa sairastumisesta. Tieto perustuu kansainvälisen PSI-terveysjärjestön tuoreeseen tutkimukseen.

Malariaan kuolee vuodessa noin 900 000 ihmistä, joista valtaosa on Afrikan lapsia.

"Artemisiini-yhdistelmävalmisteet (ACT:t) ovat nykyisin tehokkain hoito malariaa vastaan, ja yli 80 maata on luvannut hoitaa malariaa ensi kädessä niillä. ACT-lääkkeitä kuitenkin myydään vähän", PSI:n malariayksikön varajohtaja Desmond Chavasse kertoo.

ACT:t ovat yksinkertaisesti liian kalliita keskivertoperheelle Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

"Kuuden viikon aikana olen joutunut lähettämään aviomiehelleni kolmesti rahaa, jotta tämä voi ostaa lääkkeitä neljävuotiaalle pojallemme, jonka malaria uusii vähän väliä", kenialainen Lillian Ngaira kertoo.

Hän on perheen pääasiallinen elättäjä, koska aviomiehellä on töitä epäsäännöllisesti. Lillian Ngairan kuukausipalkka on noin 30 euroa, eikä perheellä ole varaa viedä poikaa sairaalaan.

Kun Ngairan poika sairastuu, perhe ostaa lääkkeitä paikallisesta apteekista. Pienen kyselyn jälkeen Ngaira myöntää, ettei malariadiagnoosi perustu testeihin vaan vanhempien arvioon.

"Pojalla on aina korkea kuume, ja tiedän sen olevan malariaa. Paikalliselta apteekkarilta saamme malarialääkityksen 60 Kenian shillingillä (0,5 eurolla)."

Ngairan ostama lääke ei ole WHO:n suosittamaa artemisiinia, mikä herättää epäilyn lääkkeen tehokkuudesta, varsinkin jos poika on saanut monille lääkkeille resistentin malariakannan.

Tehokkaan ACT-lääkityksen saa 4-7 eurolla, mutta siihen Ngairan perheellä ei ole varaa.