Uutinen

Afrikan maat aikovat hankkia halpoja aids-lääkkeitä

Max von Bonsdorff
25.4.2001

Viidenkymmen Afrikan maan valtionpäämiehen odotetaan saapuvan paikalle Nigerian Abujahan, jossa alkaa huomenna kaksipäivänen maanosan aidsia ja muita vakavia tartuntasaurauksia käsittelevä huippukokous. Huippukokousta edeltävässä ministeritason kokouksessa päästiin jo keskiviikkona alustavaan sopuun sen tärkeimmästä aiheesta, uudesta aids-ohjelmasta. Siinä kehotetaan Afrikan maita lisäämään voimakkaasti rahoitustaan aidsin vastaiseen työhön sekä valmistamaan itse tai tuomaan patenttisuojanalaisia kalliita aids-lääkkeitä korvaavia halvempia kopiolääkkeitä.

Aids on Afrikan vakavimpia ongelmia ja siihen arvioidaan menehtyvän seuraavan kymmenen vuoden aikana 50 miljoonaa ihmistä. Kokoukseen osallistuva YK:n pääsihteeri Kofi Annan onkin korostanut Abujan kokouksen tärkeyttä maanosan tulevaisuudelle.

Afrikan maiden huipputapaaminen ajoittuu keskelle käynnissä olevaa vilkasta keskustelua HIV/aids-lääkkeiden maailmanlaajuisesta saatavuudesta. Tämän viikon tiistaina YK:n ihmisoikeuskomissio ilmaisi tukensa Brasiliassa hyväksytylle julistukselle, jossa peräänkuluutetaan HIV/aids-potilaiden yleismaailmallista oikeutta saada lääkehoitoa. YK.n ihmisoikeuskommission päätös tuli vain muutama päivä sen jälkeen kun nelisenkymmentä suurta lääkefirmaa veti pois Etelä-afrikan hallitusta kohtaan tekemänsä syytteen, jossa kyseenalaistettiin maan oikeus tarjota kansalaisilleen kalliitta patentoituja lääkkeitä korvaavia halvempia vaihtoehtoja.

Aids-lääkkeiden saatavuus kohtuuhintaan ei kuitenkaan ole Afrikan päättäjien ainoa haaste Abujassa. Monissa Afrikan maissa perusterveydenhuollon tila, sairaaloiden ja lääkäreiden määrä ei ole riittävä, jotta aids-lääkehoitoa voitaisiin tehokkaasti hallinnoida tai tehdä mittavaa ennaltaehkäisevää työtä.

Abujan konferenssi on Afrikan yhtenäisyysjärjestön OAU:n, Nigerian hallituksen ja Maailman terveysjärjestön WHO:n järjestämä ja se on myös merkittävä valmistelutapahtuma YK:n kesäkuussa järjestämälle HIV/aids-kokoukselle.

Kokouksen tapahtumia voi seurata osoitteesta:
http://www.oau-oua.org/afrsummit/index.htm