Uutinen

Afrikan kehityspankin johtaja: Apu kohdistuu väärin?

Alueellinen integraatio ja kaupan edellytysten turvaaminen pitäisi nostaa tärkeimmiksi asioiksi Afrikan kehityksessä, sanoi Afrikan kehityspankin johtaja Donald Kaberuka.
Jari Nousiainen
20.10.2009

Kehitysapurahoitus ei tue riittävästi Afrikan maiden talouskehitystä, koska se on kansallista, sanoi Afrikan kehityspankin johtaja Donald Kaberuka 19. lokakuuta Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa. Kaberukan mielestä avunantajien tulisi panostaa Afrikan taloudelliseen integraatioon.

"Viisitoista maata saa 65 prosenttia kansainvälisestä avusta", Kaberuka huomautti. Kehitysapu siis menee sinne, missä sillä saadaan eniten välittömiä tuloksia aikaan, eikä sinne, missä se hyödyttäisi alueen talouden kehitystä eniten.

Ongelmia tulee Kaberukan mukaan esimerkiksi silloin, kun yksi maa voisi myydä sähköä toiselle, mutta välissä on kolmas valtio, jossa ei ole tarvittavaa infrastruktuuria tai edes yhteiskunnallista vakautta. Seurauksena kaikki kolme häviävät.

Kaberuka toivoisi myös, että Afrikan unionia tuettaisiin, sen sijaan että vaikeuksissa oleviin yksittäisiin maihin käytetään suuria summia. Unionia tukemalla voitaisiin vahvistaa yleistä taloudellista kehitystä ja sitouttaa Afrikan valtioita yhteistyöhön – kuten Euroopassa, Kaberuka vertasi.

Afrikka osaksi ratkaisuja

Afrikka on jäänyt Kaberukan mielestä liiaksi taka-alalle kansainvälisiä ongelmia ratkottaessa. "G20-kokouksessa olisi pitänyt kysyä, miten Afrikan miljardi ihmistä huomioidaan osana ratkaisua", hän kommentoi G20-ryhmän talouskriisikokouksia.

Vastaava asetelma koskee myös Maailman kauppajärjestön WTO:n Dohan-kierrosta, niin sanottua kehityskierrosta. "Minusta kehityskierros voi tarkoittaa vain sitä, että kehitysmaiden asiat asetetaan etusijalle", totesi Kaberuka uudelleen käynnistymässä olevista kauppaneuvotteluista.

Yleisössä moni oli huolissaan Kiinan lisääntyvien investointien vaikutuksesta Afrikassa. Kaberuka totesi, että "on selvää, ettei Kiina tule Afrikkaan silkasta rakkaudesta maanosaa kohtaan". Kun kiinalaisyhtiöt nyt etsivät halvempaa työvoimaa Kaakkois-Aasian maista kuten Laosista ja Vietnamista, Kaberuka uskoo, että seuraavana vuorossa on Afrikka.

"Ei kuitenkaan ole syytä ottaa kiinalaisia silmätikuksi", sanoi Kaberuka. "Kaikissa yhteistyösopimuksissa on pidettävä huolta siitä, että ne ovat Afrikan edun mukaisia."