Uutinen

Afrikan kehityspaneeli vaatii G8-mailta toimia

Kehityspaneeli arvioi, että perinteiset rahoituskeinot eivät riitä. Tuore raportti ehdottaa, että rikkaat maat harkitsisivat globaaleja veroja tai lottoa kehitysrahoituksen turvaamiseksi.
Eeva Eronen
18.6.2008

Afrikan kehityspaneelin tuore raportti on jälleen yksi todiste siitä, että rikkaat maat eivät täytä kehitysavusta antamiaan lupauksia.

Maailman rikkaimpien valtioiden joukkoon kuuluvat G8-maat lupasivat vuonna 2005 Skotlannissa, että ne tuplaavat apunsa Afrikkaan. Nyt potista näyttää puuttuvan 40 miljardia, YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin johtama ryhmä muistuttaa heinäkuun alussa pidettävän G8-huippukokouksen alla.

7.-9. heinäkuuta Toyakossa Japanissa pidettävässä huippukokouksessa on tarkoitus syventyä esimerkiksi juuri hyödykkeiden hintoihin, Afrikalle suunnattavaan apuun ja ympäristöhuoliin.

Aputavoitteiden unohtumista enemmän paneelia kuitenkin huolettaa ruokakriisi, jonka se pelkää imevän sata miljoonaa ihmistä takaisin köyhyyteen ja pyyhkäisevän pois vuosien, ellei jopa vuosikymmenien aikana saavutetun taloudellisen kehityksen.

"Kun sata miljoonaa ihmistä on viheliäisen köyhyyden partaalla, ruuan kustannuksia ei mitata enää vehnän ja riisin hintana vaan nousevina lasten kuolleisuuslukuina eri puolilla Afrikkaa", Annan kuvaa paneelin tiedotteessa.

Hänen lisäkseen paneeliin kuuluvat muun muassa Britannian entinen pääministeri Tony Blair, Nobel-palkittu köyhien pankin perustaja Muhammad Yunus ja muusikko Bob Geldof. Toimintaa rahoittaa Microsoftin perustaja Bill Gates.

Ohjeistusta G8-huippukokoukseen

Rikkaiden maiden apulupausten seuraamista varten vuonna 2007 perustettu paneeli evästää G8-maita ryhtymään välittömiin toimiin ruokakriisin helpottamiseksi.

Teollisuusmaiden tulee lisätä rahoitustaan kriisin kourissa oleville hallituksille ja esimerkiksi YK:n elintarvikeohjelma WFP:lle, kehityspaneeli vaatii. Lisäksi niiden tulee panostaa enemmän Afrikan maatalouden tuottavuuden nostamiseen.

Tukemisen lisäksi ruokahuoltoa pitää vahvistaa myös reilummalla kauppa- ja energiapolitiikalla, paneeli muistuttaa. Rikkaiden maiden on sen mukaan syytä esimerkiksi helpottaa afrikkalaisten tuotteiden pääsyä niiden markkinoille ja pohtia kriittisesti biopolttoaineiden tuotannon tukemista.

Lisärahaa lotolla?

Raportin mukaan on entistä selvempää, ettei eroa todellisuuden ja apulupausten välillä kurota umpeen perinteisesti, valtioiden budjeteista rahaa lohkaisemalla. Paneeli ehdottaakin, että rikkaat maat pohtisivat uusia rahoitusmalleja, kuten esimerkiksi valuutanvaihto-, hiilidioksidi- ja lentoveroja tai presidentti Ahtisaaren ideoimaa globaalia lottoa, rahoituksen turvaamiseksi.

Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on luvannut tehdä töitä Britannian pääministeri Gordon Brownin kanssa, jotta asia otetaan vakavasti heinäkuun kokouksessa.

"Me odotamme teidän olevan muutakin kuin lupausten tekijöitä, me odotamme teidän olevan shekkien kirjoittajia", Bush viestitti muille G8-osallistujille Britanniassa vieraillessaan.

Britannian ja Yhdysvaltojen lisäksi G8-maita ovat Saksa, Ranska, Kanada, Italia, Venäjä ja isäntämaa Japani.

 

Lisää tietoa aiheesta