Uutinen

Afrikan joutomaita valjastetaan biopolttoaineiden tuotantoon

Länsimaiset yritykset haalivat Afrikasta laajoja viljelysalueita biodiesel-tuotantoaan varten. Paikallisille viljelijöille ja hallituksille satelee taas lupauksia paremmasta tulevaisuudesta.
Olli Seuri
15.9.2008

Energiakasvien kasvattaminen biodieseliä varten on aiheuttamassa uudenlaisen kultaryntäyksen Afrikkaan. Maanosa tarjoaa länsimaisille yrityksille ihanteelliset lähtökohdat: tarjolla on käyttämätöntä ja halpaa maata, eivätkä hallitukset juuri kieltäydy investoinneista. Asiasta uutisoi saksalainen aikakauslehti Der Spiegel.

Yritykset pyrkivät haalimaan itselleen laajoja maa-alueita. Tansania on esimerkiksi jo luvannut englantilaisen Sun Biofuels -yrityksen jatropa-viljelmille 9 000 hehtaaria viljelysmaata 99 vuodeksi käytännössä teiden ja koulujen rakentamista vastaan. Jatropa on kuivilla mailla kasvava ja ruuaksi kelpaamaton öljykasvi.

Yritykset ovat sijoittamassa myös Sambiaan, Malawiin, Ghanaan ja Mosambikiin, joissa dieseliä aiotaan saada jatropasta, palmuöljystä tai sokeriruosta.

Suuria lupauksia kehityksestä

Sijoittajat lupaavat Afrikan hallituksille tuottoja ja infrastruktuurin kehittämistä vastapainona sijoituksilleen. Halpa, toistaiseksi käyttämätön maa kuitenkin houkuttaa toimintaan, joka ei välttämättä ole paikallisten edun mukaista.

Esimerkiksi ruotsalaisyritys Sekab on investoinut Tansaniassa kastelua vaativan sokeriruon viljelyyn ottamatta huomioon ympäröivän vesistön merkitystä paikallisille.

Hallitukset näkevät energiakasvit mahdollisuutena. Etiopia on suunnitellut tarjoavansa 24 miljoonaa hehtaaria maataan yritysten jatropa-viljelmille. Maa-alue vastaa 70:tä prosenttia Suomen pinta-alasta.

Biodiesel osa kansainvälistä ruokakriisiä

Öljyn maailmanmarkkinahinnan nopean nousun myötä biodieselistä on tulossa yhä kannattavampi polttoainevaihtoehto. Öljyvarojen vähentyessä biotuotannolle asetetut odotuksetkin kasvavat.

Seuraukset voivat kuitenkin olla dramaattiset. Asiantuntijoiden mukaan energiakasvien viljely on yksi merkittävimmistä syistä köyhiä maita kurittavaan ruokakriisiin. Tästä huolimatta Afrikan maiden on vaikea kieltäytyä investoinneista, joita siivittävät taas uudet lupaukset paremmasta tulevaisuudesta.

Lisää tietoa aiheesta