Uutinen

Afrikan johtajat koolle keskustelemaan koulutuksesta ja integraatiosta

Afrikan valtioiden johtajat kokoontuvat kuudenteen Afrikan unionin huippukokoukseen Sudanin pääkaupunkiin Khartumiin 23.-24. tammikuuta. Teemaksi on valittu koulutus ja kulttuuri.
Janne Hukka
20.1.2006

Khartumin kokouksen pääteema, koulutus ja kulttuuri, on jatkoa Libyassa edellisvuonna järjestetylle Afrikan unionin huippukokoukselle, jossa päätettiin panostaa koulutuksen ja työvoiman kehittämiseen mantereen rauhanomaisen kasvun edistämiseksi, uutisoi AllAfrica.

Afrikan johtajien keskusteltavaksi nousee erityisesti Sudanin ehdottama Afrikan koulutus-, tiede- ja kulttuuriorganisaation (AFESCO) perustaminen. Organisaation tarkoituksena on jäljitellä YK:n vastaavaa järjestöä, Unescoa, toimimalla uusien koulutus-, tiede- ja kulttuuriohjelmien edelläkävijänä Afrikassa.

Kokous tulee myös käsittelemään mantereen koulutusjärjestelmien kehittämisohjelman jatkoa tutkineen ministerityöryhmän suosituksia. Kehittämisohjelman tarkoituksena on taata peruskoulutus kaikille afrikkalaisille vuoteen 2015 mennessä YK:N vuosituhattavoitteiden mukaisesti.

Vaikka ensimmäinen kehittämisohjelma onkin ollut osittain menestyksekäs, on sen toisella kierroksella vaikeita haasteita ratkaistavina koulutetun väestön länsimaihin suuntautuvan muuttoliikkeen aiheuttaman työvoimapulan ja valtioiden riittämättömien koulutusbudjettien takia, AllAfrican artikkelissa todetaan.

Koulutuksen lisäksi kokous tulee käsittelemään unionin poliittista yhdentymistä. Keskustelujen pohjana on Libyan presidentin Muammar Gaddafin ehdotus, joka johtaisi koko mantereen kattavan liittovaltion perustamiseen. Käsittelyssä ovat Afrikan sisäisten vapaakauppa-alueiden laajentamista ja kehittämistä koskevat esitykset. Unioni aikoo myös perustaa afrikkalaisen diplomaattipassin sekä turvata kansalaisten vapaan liikkumisen mantereen rajojen sisällä.

Libyan ehdotuksesta kokous tulee myös valitsemaan unionille uuden lipun ja tunnuksen, jotka korvaavat aiemmin Afrikan yhtenäisyyttä ajaneen OAU:n (Organisation of African Unity ) käyttämät merkit.

 

Lisää tietoa aiheesta