Uutinen

Afrikan johtajat haluavat G20:ltä rahoitusta

Afrikka tarvitsee kipeästi rahoitusta taantuman vuoksi, on maanosan johtajien viesti G20-kokoukselle.
Jari Nousiainen
17.3.2009

Britannian pääministeri Gordon Brown tapasi maanantaina 16. maaliskuuta yli 20 Afrikan maan johtajat, ja välittää näiden viestin huhtikuun alussa pidettävälle G20-kokoukselle.

Johtavien teollisuus- ja kehitysmaiden G20-kokouksessa on tarkoituksena selvittää keinoja maailmantalouden käynnistämiseksi ja uudistaa rahoituslaitoksia. Afrikan viesti kokoukselle on, että lisärahoitusta tarvitaan, ja rahoituksen on oltava saatavilla helposti, Reutersin uutinen kertoo.

Etiopian pääministeri Meles Zenawi kertoi Reutersin mukaan keskusteluissa pyörineen noin 50 miljardin dollarin summan. Hyötyä olisi myös siitä, että Maailmanpankki voisi antaa rahoitusta Afrikan maille helpommin.

Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf huomautti, että uudistusten jatkamiseen tarvittava rahoitus on paljon halvempaa kuin rauhanturvaaminen, jos yhteiskunnallinen vakaus horjuu.

Afrikan saama avun määrä on jo ministereiden mukaan vähentynyt. Egyptin talousministeri Youssef Boutros-Ghali painotti, että Afrikassa talouden supistuminen on elämän ja kuoleman kysymys, kun teollisuusmaissa kyse voi olla vain elintason kaventumisesta.

Lisää tietoa aiheesta