Uutinen

Afrikan hiv-positiiviset tahtovat elää normaalisti

Terveydenhuollon henkilökunta järkyttyy edelleen siitä, että hiv-positiiviset tahtovat harrastaa seksiä.
Sharon Davis
18.2.2008

IPS -- Hi-viruksen kantaja ei lakkaa olemasta seksuaalinen olento, jolla on normaalit tarpeet ja unelmat, muistutti Nigerian Abujaan kokoontunut kolmas afrikkalaisten seksuaaliterveyttä ja -oikeuksia pohtinut kokous.

Afrikkalaisten naisaktiivien mukaan aids-ohjelmat keskittyvät yhä tartunnan ehkäisyyn ja hoitoon. Viruksen kanssa elävien ihmisten tarpeet unohtuvat.

"Epidemian luonne on muuttunut. Hivin kantajat eivät enää kuole: me elämme ja harrastamme seksiä", Global Aids Alliancen ugandalainen aktiivi Beatrice Were sanoi.

Positiivista seksiä

Weren mukaan terveydenhuoltoalan väki järkyttyy edelleen kuullessaan, että hiv-positiivinen henkilö on kiinnostunut seksistä. Sitä pidetään vastuuttomana, vaikka kondomien teho tartunnan ehkäisyssä on todistettu.

"Meihin suhtaudutaan sääliä kaipaavina potilaina, joita on neuvottava pidättymään seksistä ja lasten hankinnasta", jo 16 vuotta hiv-positiivinen Were jatkoi.

"Kondomi ei ole sataprosenttisen varma hiv:n ehkäisijä, mutta sanomme sen mahdollistavan 'turvallisemman seksin', koska tartunnan riski on minimaalinen", kertoi Anne Ntombela, joka toimii kansainvälisen hiv-positiivisten naisten järjestön (ICW) ohjelmajohtajana Etelä-Afrikassa.

Hänen mukaansa monet terveysalan ammattilaiset tuputtavat omia moraalikäsityksiään potilaille. "Todellisuudessa ihmiset eivät kuitenkaan luovu seksistä, joten sen turvallisuutta lisäävät neuvot olisivat heille enemmän hyödyksi."

Raskaus on tabu

Myös raskaus on monen mielestä tabu hiv-positiiviselle, koska virus voi siirtyä lapseen odotusajan, synnytyksen tai imetyksen aikana.

Avustusjärjestö Avertin mukaan antiretroviraaliset yhdistelmälääkkeet (ARV) vähentävät tartuntariskin kuitenkin alle kahteen prosenttiin.

"Kun päätin hankkia lapsen, ihmiset päivittelivät vauvan tartuntariskiä, vaikka minulla oli 98 prosentin mahdollisuus välttää se. Silti minulta tivattiin, miksi otin kahden prosentin riskin", Rolake Odetoyinbo kertoi.

Odetoyinbo johtaa Positive Action for Positive Treatment -järjestöä Nigeriassa ja on elänyt hiv:n kanssa vuosikymmenen.

Moni Abujan kokouksen osanottaja väitti, että tietyt klinikat asentavat aids-hoidon yhteydessä naisille ehkäisyvälineitä ilman heidän suostumustaan. Raskaana olevia voidaan myös painostaa aborttiin tai sterilisaatioon.

Naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia puolustavan Ipas-järjestön raportti vuodelta 2002 kertoo, että osa hiv-positiivisista naisista tahtoo lapsen.

Raportin mukaan lapsen saanti antaa varsinkin nuorille naisille uskoa tulevaisuuteen. Jotkut taas päätyvät äidiksi "vahingon" seurauksena, koska he eivät voi hyväksyä aborttia.

"Raskauteen liittyy aina riskejä, joista osa on hiv:tä suurempia. Nykyisin hiv-tartunnan saanut lapsi voi elää terveen elämän", muistuttaa Ntombela, joka on kantanut virusta 17 vuotta.

Laillisen ja turvallisen abortin merkitys korostui myös Abujan kokouksessa, sillä se on yhä haave useimmissa Afrikan maissa.

"Afrikassa tehdään vuosittain 5,5 miljoonaa puoskaroitua aborttia, mikä aiheuttaa 36 000 tarpeetonta kuolemaa", Ipasin puheenjohtaja Elizabeth Maguire muistutti.