Uutinen

Afrikan aids-ongelmaa ruotivia elokuvia YLE:llä

Hannu Vilpponen
7.11.2001

Steps For The Future on kokonaisuus dokumentti- ja lyhytelokuvia, jotka kertovat rohkeasti ja myönteisesti elämästä aidsin kanssa. Yhteensä 40 dokumenttia on tehty ja tuotettu seitsemässä eteläisen Afrikan maassa, Mosambikissa, Zimbabwessa, Lesothossa, Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Sambiassa ja Angolassa.

Aids-dokumenttisarjan käynnistäjä ja vetäjä on YLEn TV2:n Dokumenttiprojektin tuottaja Iikka Vehkalahti, jolle Afrikan aids-tilanne koko laajuudessaan selvisi alueelle tehtyjen työmatkojen aikana. Aidsia sairastavien lasten ja äitien näkeminen paikallisissa sairaaloissa oli Vehkalahdelle lopullinen heräte aiheeseen tarttumiseksi.

Afrikassa Steps For The Future -sarjan elokuvia esittävät muun muassa SABC-Africa ja All African Broadcasting sekä maanosan muut televisioyhtiöt. Keskeinen osa elokuvien
levitystyötä on se, että ne tullaan dubbaamaan seitsemällä eteläisen Afrikan kielellä ja levittämään instituutioiden, järjestöjen, liikkuvien elokuvateattereiden ja HIV- tukiryhmien kautta. Steps For The Future -projektilla on 600 ryhmää, jotka koulutetaan käyttämään elokuvia keskustelun herättämiseksi.

Steps julkaisee elokuvien yhteydessä myös CD:n, jossa esiintyy Afrikan huippunimiä, kuten Zola, Lady Blacksmith ja projektin suojelija Miriam Makeba. YLE esittää Steps For The Future-dokumentteja televisiokanavillaan marras-joulukuussa ja kansainvälisenä aids-päivänä 1.12.

Lisätietoja: Iikka Vehkalahti 040 579 9450

Linkkejä:
Steps-elokuvien lähetysajat tv:ssä
Kumppani 5/01: Juttu Steps-elokuvista
www.steps.co.za