Uutinen

Afganistanin matot myydään pakistanilaisina

Naisten ja lasten kudonnaiset viimeistellään naapurimaassa, jonne myös tuotot katoavat.
Hashim Qiam
17.8.2009

IPS -- Matonkudonta on maatalouden jälkeen Afganistanin suurin tuotannonala. Valtaosa tuotosta menee kuitenkin naapurimaahan Pakistaniin, jossa kudonnaiset viimeistellään.

Vain reilu viisi prosenttia Afganistanissa kudotuista matoista myydään suoraan ulkomaille, maan matonvalmistajien yhdistyksen johtaja Mohammad Rasoul Fayeq kertoo.

Loput matot viedään viimeisteltäviksi Pakistaniin. Se kirjataan myös valmistusmaaksi, kun kudonnaiset lähtevät maailmalle, pääasiassa Keski-Eurooppaan ja Itä-Aasiaan.

Afganistan valmistaa vuosittain mattoa noin kaksi miljoonaa neliömetriä, joka tuottaa 140 miljoonaa euroa. Kotiin palaa vain 7 miljoonaa euroa.

Koko perheen työ

Lapsityövoima on yleistä Afganistanin mattotuotannossa.

"Kudon mattoja, jotta en joudu kerjäämään ruokarahoja, kuten moni tuntemani lapsi", 13-vuotias kabulilainen Khaleda-tyttö sanoo.

Khaledan isä kuoli sisällissodassa 1990-luvulla. Sen jälkeen äiti, Khaleda ja pikkuveljet - 9-vuotias ja 11-vuotiaat kaksoset - ovat kutoneet matoja omilla kangaspuillaan.

Perhe valmistaa kolmessa kuukaudessa kuusimetrisen maton, josta heille maksetaan noin 28 euroa.

Khaleda kertoo oppineensa kudonnan yhdessä Kabulin monista mattotehtaista.

"En tiedä, mitä meille olisi tapahtunut, ellen osaisi kutoa mattoja", hän sanoo.

Ei varaa viimeistelyyn

Afganistanin pientuottajat eivät pysty hankkimaan mattojen viimeistelyssä, kuten leikkaamisessa ja pesussa, tarvittavia laiteita ja kemikaaleja, joten he ovat ostajien armoilla.

Afganistanin hallitus on yrittänyt suitsia naapurimaan roolia mattokaupassa kieltämällä Pakistanin rupioissa tapahtuvat maksut. Mutta koska kaupan väliporras toimii Pakistanissa, rupia hallitsee edelleen.

Pakistanin puolella mattotuotannossa ja -kaupassa on mukana myös afganistanilaisia.

Entinen afganistanilainen sotapäällikkö Mohammad Esau omistaa mattokaupan Pakistanin Atakissa. Hän kertoo alueella toimivan satoja afganistanilaisia mattokutomoita.

Esaun mukaan Pakistan on tarjonnut hänelle ja muille matonvalmistajille kansalaisuutta, jotta he asettuisivat pysyvästi maahan. Valtio myös tukee mattotuotantoa edullisilla lainoilla ja verohelpotuksilla.

Afganistanissa tukitoimet ovat vähissä, mutta mattotuotanto elää silti noususuhdannetta. Viime kevään runsaat sateet paransivat villantuotantoa, mikä on kiihdyttänyt kudontaa.

Ghoriyanin mattotehtaan johtaja Gul Mohammad Barik Andish kertoo, että myös Afganistanissa tuotetuille mattojen raaka-aineille, villalle ja langoille, on kova kysyntä arabimaissa. Tämäkin kauppa on pakistanilaisten hallinnassa.

Asiantuntijat eivät näe tilanteen muuttuvan, ellei Afganistanin valtio turvaa mahdollisuuksia valmistaa matot alusta loppuun kotimaassa.