Uutinen

AEPF: Pienet maat jäävät jalkoihin EU-Asean vapaakaupassa

Kaakkoisaasialaiset Asean-maat ovat kiinnostuneita vapaakauppasopimuksista, mutta kauppakilpailussa on myös häviäjiä, Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumissa AEPF:ssä varoitettiin.
Timo Kuronen
15.10.2008

PEKING - "Burman kansantuote on vain 0,6 prosenttia Singaporen henkeä kohden lasketusta kansantuotteesta. Laosin ulkomaanvienti taas vastaa vain 0,1:tä prosenttia Singaporen viennistä", järjestövaikuttaja Joseph Purugganan havainnollisti Kaakkois-Aasian maiden eroja  Pekingissä Euroopan ja Aasian maiden kansalaisfoorumin eli AEPF-kokouksen vapaakauppatyöpajassa. 

"Kuinka näin epäsymmetrisistä lähtökohdista voidaan olettaa, että Asean-maiden vapaakauppasopimukset hyödyttävät kaikkia maita tasapuolisesti?" hän ihmetteli.

Vapaakauppasopimuksia ruotivassa kaakkoisaasialaisten järjestöjen verkostossa vaikuttava Purugganan arvosteli sitä, että Kaakkois-Aasian kymmenen maan yhteistyöjärjestö Asean ryhtyi neuvottelemaan vapaakauppasopimuksista EU:n kanssa, vaikka sen oma pesä oli vielä sekaisin. Neuvottelut aloitettiin toukokuussa 2007.

Kansalaisjärjestöjen mukaan Aseanin alue ei ole vielä riittävän yhtenäinen kaikkia maita hyödyttävän vapaakauppasopimuksen laatimiseen. Lisäksi Asean-maat hyväksyivät yhteistyöjärjestön perusasiakirjan vasta vajaa vuosi sitten, eivätkä kaikki maat ole vielä ratifioineet sitä.

Perusasiakirjan mukaan Asean pyrkii vuoteen 2015 mennessä yhteismarkkina-alueeksi, missä tavarat, palvelut, pääoma ja työvoima voivat liikkua vapaasti jäsenmaiden alueella.

"Jos EU:n ja Asean-maiden vapaakauppasopimus tulee voimaan ennen sitä, Singaporen ja Malesian kaltaiset vahvat taloudet voivat hyötyä, mutta Burma ja Laos tulevat olemaan heikoilla", Purugganan tiivisti.

EU ajaa kovaa politiikkaa

Sopimusten toinen osapuoli, Afrikan, Tyynenmeren ja Karibian maiden kanssa käymistään vapaakauppaneuvotteluista vahvasti kritisoitu EU sai moitteita myös Asean-suunnitelmistaan.

Hollantilaisen Transnational Institute -järjestön Brid Brennan arvioi, että EU:n uuden kauppapoliittisen linjan "kilpailukyky ensin" -motto on uhka köyhille maille, sillä kehitysapu pitää alistaa sen mukaan kauppapoliittisille päämäärille.

"Globaaliksi Euroopaksi kutsuttu kauppa- ja investointistrategia on syntynyt markkinakilpailussa Kiinaa vastaan. Nyt EU aikoo käyttää samoja mekanismeja ja vaatimuksia kaikissa kauppaneuvotteluissaan. Palvelut ja patentit pyritään saamaan mukaan, mikä vaarantaa köyhien ihmisoikeudet, elämän ja elinkeinot", Brennan jyrisi.

Eurooppalaiset vapaakauppa-aktivistit vaativat muun muassa, että kauppaneuvotteluiden on oltava läpinäkyviä ja demokraattisia. Niiden mukaan sopimuksissa tulee jättää pelivaraa kotimaiselle sääntelylle ja osallistujamaiden ruokaturva on taattava kaupasta huolimatta.

Thaimaalaiset valittivat Kiinan-kaupasta

Thaimaalaisen Vaihtoehtoisen maatalouden verkoston Tasanee Valaikulin mukaan muutaman vuoden ikäinen vapaakauppasopimus Kiinan kanssa on vienyt elinkeinon tuhansilta thaimaalaisviljelijöiltä.

Hän kertoi nähneensä, kuinka kilo valkosipulia maksaa Pekingissä vain 2 juania (0,2 euroa), mutta Thaimaassa pelkät viljelykustannukset ovat 4 juania kiloa kohti.

Tasanee pelkäsi lisäksi, etteivät Thaimaan markkinoille virtaavat kiinalaiset maataloustuotteet ole turvallisia. Hän kysyikin vapaakauppapaneelissa olleelta kiinalaistutkijalta, miten Kiina aikoo ottaa vastuun aiheuttamastaan ongelmasta.

Zhang Jianping Kiinan Teollisuus-yliopisto-tutkimuslaitos -yhteistyöjärjestöstä vastasi, ettei Kiinan ja Thaimaan välillä ole vapaakauppasopimusta, vaan pelkästään maataloustuotteita koskeva "aikaisen sadonkorjuun" -sopimus. Zhang peräsi myös pitkäaikaista tieteellistä näyttöä sopimuksen mahdollisista haitallisista vaikutuksista.

Hänelle itselleen sopimuksesta on ainakin ollut hyötyä, Zhang lisäsi. Kiinaan nimittäin saadaan sopimuksen myötä trooppisia hedelmiä, joista Zheng kertoi nauttivansa.

Lisää tietoa aiheesta