Uutinen

AEPF ja Asem näkyivät huonosti Aasiassa

Kansalaisjärjestöjen AEPF-foorumi ei saanut viime viikolla aasialaisissa tiedotusvälineissä palstatilaa juuri yhtään. Valtionpäämiestason Asem jäi sekin paikallisten uutisten, New Yorkin terrori-iskun vuosipäivän ja Maailmanpankin vuosikokouksen varjoon.
Timo Kuronen
12.9.2006

BANGKOK -- Helsingissä 3.-6. syykuuta pidetyn AEPF-järjestöfoorumin mediajulkisuus Aasiassa jäi olemattomaksi. Keskeisimmät aasialaiset englanninkieliset tiedotusvälineet eivät maininneet sanallakaan foorumia tai sen loppujulistusta.

Vain filippiiniläinen Manila Bulletin Online mainitsi järjestökokouksen samassa yhteydessä, kun kerrottiin presidentti Gloria Arroyon lähtevän Eurooppaan. Uutisessa todettiin myös ulkoministeri Erkki Tuomiojan kovistelleen Filippiinejä poliittisten murhien vuoksi.

Samaan aikaan kaakkoisaasialaiset kansalaisjärjestöt kuitenkin näkyivät alueen mediassa. Jakartassa järjestettiin Asean-maiden parlamentaarikoiden ja kansalaisjärjestöjen kokous, jossa ruodittiin Burman ihmisoikeusloukkauksia ja vaadittiin Aseanilta tiukempaa otetta Burmaa kohtaan.

Viime päivinä järjestöt ovat näkyvästi kritisoineet Singaporen asettamia matkustus- ja kokoontumisrajoituksia maassa viikon kuluttua järjestettävän Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vuosikokouksen tiimoilta. Singaporen arvellaan myös painostaneen Indonesian Riaun maakuntahallintoa, jottei se sallisi aktivistien kokoontuvan Batamin saarelle. Saari sijaitsee vain tunnin venematkan päässä Singaporesta.

Johtajia seurattiin Asemissa

Asem-kokouksen uutisointi Aasiassa vaihteli suuresti maasta toiseen, mutta pääuutisaiheeksi kokous nousi harvoin. Palstatilaa täyttivät lähinnä kotikutoiset ongelmat ja ulkomaanosastoilla seurattiin Yhdysvaltain WTC-iskun vuosipäivän tilaisuuksia. Talousuutisten puolella Maailmanpankin vuosikokouksen valmistelu jätti jälkeensä Aasian ja Euroopan kauppasuhteet.

Asemin keskustelujen raportointi jäi monien maiden lehdissä kansainvälisten uutistoimistojen varaan. Aasiasta lähetetyt toimittajat seurasivat lähinnä omien maiden presidenttien tai pääministerien edesottamuksia.

Kiinan valtiollinen Xinhua-uutistoimisto raportoi tarkasti pääministeri Wen Jiabaon puheet ja tapaamiset Helsingissä. EU:n esiin nostamat Kiinan ihmisoikeusongelmat jäivät kuitenkin mainitsematta. Vietnamin uutistoimisto VNA seurasi tarkkaan pääministeri Nguyen Tan Dungia.

Japanilainen Asahi Shimbun pääkirjoituksessa toivottiin pääministeri Junichiro Koizumin pääsevän Helsingissä keskusteluyhteyteen Kiinan ja Etelä-Korean johtajien kanssa.

Filippiiniläinen Manila Bulletin raportoi, että presidentti Gloria Arroyo lupasi päästää maahan EU:n ihmisoikeustarkastajat. Toinen näyttävä uutinen koski Filippiinien ja Japanin allekirjoittamaa vapaakauppasopimusta.

Sekä Singaporen että Malesian lehdistössä suurin uutinen oli se, että maiden pääministerit Lee Hsien Loong ja Abdullah Ahmad Badawi tapasivat toisensa ja lupasivat parantaa maiden välisiä taloussuhteita. Singaporelainen Channel News Asia -kanava sen sijaan nosti Asem-kokouksen ulkomaan uutisten kärkeen ja näytti jopa pätkän pääministeri Matti Vanhasen puheesta.

Thaimaassa kiinnostus Asem-kokousta kohtaan oli pientä. Pääministeri Thaksin Shinawatran keskustelut eivät juuri saaneet palstatilaa - osittain sen vuoksi, että maan lehdistö suhtautuu valtionpäämieheen nykyään melko nuivasti.

Burman sotilasjuntan kontrollima media ei kommentoinut Asem-kokousta nettisivuillaan vielä tiistaihin mennessä. Sen sijaan burmalaisten pakolaisten ylläpitämä Mizzima-uutistoimisto kertoi Burma-aktivistien mielenosoituksesta Messukeskuksen edessä.

Mizziman sivuilla olevassa mielipidekirjoituksessa toisaalta pahoiteltiin Burman ulkoministerin pääsyä Helsinkiin, mutta toisaalta nähtiin myönteisenä, että Burman ihmisoikeustilanteesta syntyi Asemissa edes jonkinlaista keskustelua.

Lisää tietoa aiheesta