Uutinen

ActionAid-järjestön johtajat muuttavat etelään

Kehitysyhteistyöjärjestö ActionAidin johtoporras on siirtymässä Lontoosta Etelä-Afrikkaan. Vuoden 2004 alusta toiminnanjohtaja Ramesh Singh alaisineen muuttaa Etelä-Afrikan pääkaupunkiin Pretoriaan. Muutolla on sekä symbolinen että käytännöllinen merkitys. Nälkä, köyhyys, luku- ja kirjoitustaidottomuus, hiv/aids ja muut ActionAidin huolenaiheet koskettavat erityisesti Afrikkaa.
Ilona Niinikangas
9.12.2003

Kuva: ActionAidin johtaja. (Kuvaaja: ActionAid)
Ramesh Singh on ActionAidin pomo.
Kolmessakymmenessä vuodessa ActionAid on kasvanut ulos pohjoisen järjestön roolistaan ja muuttunut globaaliksi vaikuttajaksi, jonka toiminnan painopiste on eteläisellä pallonpuoliskolla. Suurin osa järjestön palkkalistoilla olevasta 1 800 työntekijästä toimii Afrikassa, Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Karibialla. Heistä valta osa on kehitysmaista kotoisin.

Vuoden alusta järjestön hallinnollinen malli muuttuu entistä tasa-arvoisemmaksi. ActionAid toimii neljässäkymmenessä eri maassa, ja kaikkiin niihin perustetaan kansallinen järjestö, joka huolehtii varainhankinnasta, köyhyyden vähentämisestä ja kampanjoinnista. Uuden mallin taustalla on ajatus, että myös rikkaissa maissa on köyhyyttä ja köyhinä pidetyissä maissa kuten Intiassa voi onnistua varainkeruussa.

Samalla halutaan muistuttaa, ettei ActionAid ole pelkkä rahoittaja, vaan myös maailmanlaajuinen verkosto, joka jakaa tietoa ja osaamista. Lähestymistapoja, jotka ovat toimineet Burundissa, voidaan kokeilla myös Bangladeshissa tai Brasiliassa, ja soveltaa paikallisiin tarpeisiin. Yksi esimerkki tästä on Reflect-tekniikka, jonka avulla köyhiä opetetaan lukemaan ja kirjoittamaan sekä puolustamaan oikeuksiaan.

ActionAid työskentelee lähes aina paikallisten järjestöjen kanssa. Tällä tavoin järjestö, jonka palkkalistoilla on alle 2 000 ihmistä, pystyy auttamaan lähes yhdeksää miljoonaa. Kumppanit, jotka hyväksyvät järjestön säännöt ja periaatteet, voivat tästä lähtien liittyä ActionAidin perheeseen ja käyttää järjestön nimeä ja logoa omansa rinnalla.

Mikäli uusi ruohonjuuritason malli voimistaa maailman köyhien ääntä, järjestö vie heidän viestinsä suoraan kansainvälisiin vallankeskuksiin, kuten Washingtoniin, Brysseliin ja Geneveen.

Tulevaisuus näyttää, miten hyvin uusi ActionAid pystyy toiminaan kehitysmaista käsin.

(Tony Durhamin artikkelista suomentanut ja toimittanut Ilona Niinikangas).