Uutinen

Action Aid: Finanssikriisi ja lama iskevät lujaa kehitysmaihin

Action Aidin tarjoaa G20-kokoukselle lääkkeitä talouskriisin seurauksien lievittämiseksi kehitysmaissa.
Mikko Sauli
28.3.2009

Brittiläisen Action Aid -järjestön tuoreen "Where does it hurt" -raportissa selvitetään finanssikriisin ja globaalin laman vaikutuksia kehitysmaissa.

Esimerkiksi Afrikka menettää järjestön mukaan finanssikriisin vuoksi 22 miljardia dollaria ja viennin hiipuva veto tuottaa maanosaan vielä 27 miljardin dollarin tulon menetyksen. Saharan eteläpuolinen Afrikka menettää noin kuusi prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Raportin mukaan esimerkiksi "uusliberaalin taloudenpidon malliesimerkkinä toiminut" Etelä-Afrikka saattaa menettää jopa viidenneksen kansantuotteestaan. Sen yhteenlasketut sisään tulevat pääoma virrat ja vientitulot tippuvat noin puoleen vuoden 2007 tasosta vuonna 2009. Lähellä Etelä-Afrikan lukuja on esimerkiksi Viro 43 prosentin pudotuksellaan.

Kiinan osalta raportti toteaa, että vientiin perustuva talous kärsii jo nyt, mutta pääomamarkkinat ovat paremmin suojassa kuin monissa muissa maissa. Kansainvälisessä valtavirran talouslehdistössä on usein toistettu näkemystä, että yhteiskunnallinen levottomuus maassa nousee sietämättömäksi alle 8 prosentin talouskasvulla. Vientisektorin ongelmilla voi siten olla kauaskantoisia vaikutuksia. Suomeksi tämä tarkoittaa työttömyyttä ja muuttoliikettä kaupungeista maaseudulle.

Köyhimmistä maista raportti käyttää esimerkkeinä Malia, Ghanaa ja Ugandaa. Näihin maihin kriisi iskee lähinnä laskeneiden vientitulojen kautta. Raportin mukaan "haavoittuvuuden ensisijainen lähde näille maille syntyy kaupasta – ne ovat raaka-aineviejiä, mikä on tunnetusti erittäin epävakaa ja kestämätön tapa ansaita elantonsa".

Lääkkeenä raportti tarjoillee köyhimmille maille muun muassa kotimarkkinakasvuun perustuvaa kehitystä, tulovirtojen monipuolistamista sekä maailmantalouden sääntelyverkon laajentamista niin, että sekä investointien kohde- että alkuperämaat pystyvät kontrolloimaan pääoman liikkeitä. Myös läpinäkyvyyttä on raportin mukaan lisättävä.

G20 avainasemassa

Tällä ja ensi viikolla maailman katseet suuntautuvat talouskriisin hoidossa Lontooseen. Laaja kansalaisjärjestökoalitio osoittaa siellä mieltään lauantaina 28. maaliskuuta. "Put People First" –sloganin alle on kerääntynyt järjestöjä World Visionista ja WWF:stä ammattiyhdistysliikkeeseen ja Greenpeaceen. Mielenosoitukseen odotetaan tuhansia ihmisiä

Järjestöt osoittavat lauataina mieltään myös muissa maissa. Saksassa Berliinissä ja Frankfurtissa odotetaan jopa 30 000 ihmisen mielenosoituksia, Itävallassa on luvassa suuri marssi ja Norjassa kokoonnutaan parlamentin eteen. Brasilialaiset lähtevät kaduille 30. maaliskuuta. Mielenosoituksissa on mukana paikallisia teemoja, mutta viestiä lähetetään myös G20:lle. 1.-2. huhtikuuta anarkistit järjestävät Lontoossa oman "G-20 Meltdown" -vastatapahtumansa.

Myös Action Aid antaa suosituksia 2. huhtikuuta Lontoossa järjestettävälle huippukokoukselle. Talousjärjestelmän osalta Action Aid korostaa, että köyhien, ulkomaisista rahavirroista riippuvaisten maiden on kyettävä luottamaan näihin rahavirtoihin. Kehityspuolella järjestö suosittaa muun muassa pääomapakoon puuttumista ja kotimaisten rahoituslähteiden kehittämisessä auttamista kirjanpitosäädösten kiristämisen ja pankkisalaisuuden löysäämisen avulla.

Lisää tietoa aiheesta