Uutinen

Acehin pakolaiset eivät kiirehdi paluuta

Acehista paenneet ihmiset ovat toistaiseksi vastahakoisia palaamaan katastrofialueelle, vaikka jälleenrakennus on jo alkanut ja tulitaukoneuvotteluja aloitetaan.
Henri Myrttinen
27.1.2005

Kuukausi tsunamin jälkeen arkipäiväinen elämä on tekemässä hidasta paluuta Acehin maakuntaan. Tsunamin uskotaan tappaneen ainakin 220 000 ihmistä pelkästään Indonesiassa; valtaosa uhreista on Acehista.

Suuri osa ulkomaalaisista sotilaista, jotka avustivat pelastusoperaatioissa, ovat jo poistuneet tai ovat poistumassa alueelta. Pääkaupungissa Banda Acehissa virastot ja koulut avattiin alkuviikosta. Kaupat ja markkinat ovat taas alkaneet toimia, mutta ulkomaalaisten avustustyöntekijöiden läsnäolo on nostanut hintoja. Talon vuokraamisesta pitää maksaa noin 250 euroa kuukaudessa - siinä missä se oli ennen ehkä 70-100 euroa vuodessa. Paikallisten mukaan jotkut perustarvikkeiden hinnat ovat nelinkertaistuneet.

Vaikka jälleenrakennustyöt ovat lähteneet käyntiin, ei Jaavalla opiskeleva ja Banda Acehista kotoisin oleva Yando usko nopeaan kotiinpaluuseen. Hänen perheensä pelastui tsunamilta, mutta koti meni ja perheen jäsenet asuvat nyt väliaikaisesti hänen luonaan. 'Eivät he halua palata samalle alueelle. Liian paljon traumaattisia muistoja,' Yando selittää. 'Ja joidenkin mukaan liian paljon levottomia sieluja.'

Luonnonkatastrofi on kuitenkin myös antanut acehilaisille uutta toivoa. Perjantaina alkavat Helsingissä neuvottelut Indonesian keskushallinnon ja Acehin vapautusliikkeen GAM:in välillä. Kumpikaan osapuoli ei odota pikaista ratkaisua yli neljännesvuosisadan kestäneeseen sotaan. Sen sijaan ensitavoite on saada aikaan kestävä tulitauko alueelle, jotta avustus- ja jälleenrakennustyöt voivat jatkua.

Ryhmä acehilaisia kansalaisjärjestöjä ja uskonnollisia johtajia vetosi keskiviikkona molempiin osapuoliin, jotta nämä pyrkisivät löytämään kestävän ratkaisun alueen ongelmiin eivätkä jääräpäisesti pitäisi kiinni omista vaatimuksistaan.

Kirjoittaja työskentelee Kepan yhteystiedottajana Indonesiassa.