Uutinen

Acehin aseellinen konflikti vaikeuttaa avustustöitä

Sekä kansalliset että kansainväliset avustus- ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet Indonesian hallitukseen, jotta asevoimat lopettaisivat sotatoimet Acehin alueella välittömästi ja keskittyisivät avustusoperaatioon.
Henri Myrttinen
11.1.2005

 

Acehin avustusoperaatio on täydessä vauhdissa. Alueella toimii indonesialaisten lisäksi suurempia ja pienempiä kansainvälisiä avustusjärjestöjä sekä yli kymmenen eri valtion, muun muassa Yhdysvaltain, asevoimat.

 

Kepan indonesialaisen yhteistyökumppanin INSISTin pääsihteeri Don Marut kertoo kuitenkin Acehista, että tilanne on edelleen hankala ja osittain sekava. Avunjakelua hankaloittaa esimerkiksi kuljetuskaluston puute sekä paikallishallinnonja paikallisten järjestöjen rajallinen kapasiteetti toimia – monet paikallisista työntekijöistä kuolivat tai haavoittuivat hyökyaallon iskiessä.

INSIST on aloittanut omat avustustoimensa ja pyrkii auttamaan erityisesti alueilla, jonne virallinen katastrofiapu ei ole toistaiseksi ehtinyt. INSIST toimii Acehissa lähinnä islamilaisten koulujen, pesantrenien, verkoston kautta. Koordinaatiopisteenä toimii Bireunin koulu Pohjois-Acehissa. Lisäksi INSIST koordinoi kahden lääkintäryhmän, yhden indonesialaisen ja yhden malesialaisen, toimia alueella.

Avustustoimia Acehissa hankaloittaa entisestään jatkuva konflikti keskushallinnon ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) välillä. Vaikka GAM on julistanut epävirallisen tulitauon alueella, Indonesian asevoimat jatkavat ilmeisesti sotatoimia alueella. Viime päivien aikana Acehissa on ollut useampia yhteenottoja, pelkästään 2.-8.1. välisenä aikana käytiin vähintään kymmenen tulitaistelua, joissa kuoli ainakin kolme ihmistä.

Indonesian asevoimat vaatii lisäksi tällä hetkellä rekisteröitymistä niiltä avustustyöntekijöitä jotka haluavat toimia Banda Acehin tai Meulabohin ulkopuolella, mikä hidastuttaa työtä entisestään.


Kirjoittaja työskentelee Kepan yhteystiedottajana Indonesiassa.