Uutinen

Aasian voimavarat eivät riitä ehkäisemään hiv-tartuntoja

Asiantuntijat ovat huolissaan Aasian maiden voimattomuudesta estää hi-viruksen leviäminen. Sairaudesta koituva lasku on suuri rasite niiden kansantaloudelle.
Marwaan Macan-Markar
24.7.2006

IPS -- Aasian kehityspankin mukaan vuonna 2003 Aasian ja Tyynenmeren maat olisivat tarvinneet 1,2 miljardia euroa hiv/aids-ohjelmiinsa, mutta julkisista rahoituslähteistä ja avunantajamailta tuli vain 157 miljoonaa euroa. Vuonna 2007 rahoitustarve tulee olemaan neljä miljardia euroa.

Aasian kehityspankin mukaan Aasian ja Tyynenmeren maat menettivät vuonna 2001 arviolta 5,7 miljardia euroa hi-viruksen vuoksi. Vuoteen 2010 mennessä menetykset tulevat olemaan 13,8 miljardia euroa.

"Alueen poliittiset johtajat eivät tajua, että suuret määrät ihmisiä saa tartunnan ja siitä on taloudellis-sosiaalisia seurauksia", YK:n aidsohjelman Unaidsin Aasian ja Tyynenmeren alueen johtaja J.V.R. Prasada Rao sanoo.

Aasian kehityspankin mukaan menetyksiä voidaan vähentää tehostamalla tartuntojen ehkäisyä, tehokkaammalla tiedottamisella riskiryhmille ja jo sairastuneiden paremmalla hoidolla.

"Jos nyt investoitaisiin riittävästi, alue voisi säästää 1,6 miljardia euroa vuodessa 2010 mennessä. Hi-virus leviää lähinnä riskiryhmien keskuudessa, ja tämä on se alue, johon on investoitava", Aasian kehityspankin terveysasiantuntija Jacques Jeugmans sanoo.

Aasiassa on 8,3 miljoonaa hiv-positiivista. Heistä yli kaksi kolmasosaa elää Intiassa. Tartuntojen määrät ovat voimakkaassa kasvussa myös Kiinassa, Indonesiassa ja Vietnamissa. Viime vuonna aidsiin kuoli Aasiassa 600 000 ihmistä.

YK:n alaisen Aasian ja Tyynenmeren talous- ja sosiaalikomission mukaan puolet uusista tartunnan saaneista on nuoria. Komission mukaan nuorilla on aivan liian hatarat tiedot seksuaalisuudesta ja lisääntymisterveydestä.