Uutinen

Aasian sosiaalifoorumi alkoi Intiassa

Vuoden 2003 ensimmäinen kansainvälinen kansalaisliikkeiden massatapahtuma, Aasian sosiaalifoorumi (ASF), alkoi torstaina Kaakkois-Intiassa sijaitsevan Andhra Pradeshin osavaltion pääkaupungissa Hyderabadissa.
Timo Kuronen
3.1.2003

Aasian sosiaalifoorumi kokoaa yhteen kansalaisjärjestöjä, paikallistason ryhmiä ja muita liikkeitä, jotka vastustavat yrityisvetoista globalisaatiota, uskonnollisia ääriliikkeitä ja sotaa. Järjestäjät odottivat kuusipäiväiseen tapahtumaan noin kymmentä tuhatta osallistujaa 40 maasta, mutta perjantaina rekisteröityneitä osallistujia oli jo 11 500.

Tammikuun lopulla Brasilian Porto Alegressa pidettävän Maailman sosiaalifoorumin ”pikkuveljenä” toimivan ASF:n tunnuslauseena on ”Toisenlainen Aasia on mahdollinen”. Idea Aasian sosiaalifoorumista lähti liikkeelle viimevuotisen Porto Alegren tapahtuman yhteydessä. Intialaisaktivistit lupautuivat isännäksi ja 4 miljoonan asukkaan Hyderabad valittiin kokouspaikaksi, koska Andhra Pradesh on jo käynyt läpi globalisaatioprosessin eri vaiheet. Hyderabadilaisen ihmisoikeusaktivistin G. Haragopalin mukaan ”Andhra Pradeshista on tullut Maailmanpankin ohjaamien uudistusten laboratorio. Meidän täytyy osoittaa, että ihmiset haluavat taistella tuollaista riistävää mallia vastaan ja perustaa tasa-arvoisen järjestelmän.”

Narmada-joen suojeluliikkeen keulahahmo Medha Patkar kertoi avajaisseremoniassa, että taloudellista globalisaatiota vastaan kamppaileminen ei riitä, vaan Intiassa kastijärjestelmä ja äärihindulainen kommunalismi ovat yhtä kriittisiä ilmiöitä. ”Tiedämme, että uskonnon tulisi olla suvaitsevaista ja ihmisiä yhteen kokoavaa, eikä väkivaltaista, mihin kommunalismia ajavat voimat turvautuvat. Meidän ei pidä kritisoida ainoastaan ylikansallisia yrityksiä, vaan myös Maailmanpankkia, Aasian kehityspankkia ja muita monikansallisia organisaatioita, ja jos WTO:n sopimukset ovat epäoikeudenmukaisia, meidän täytyy painostaa kansallisia hallituksia vetäytymään kauppasopimuksista”, Patkar sanoi.

Rauha ja turvallisuus –tilaisuudessa puhunut pakistanilainen Niga vaati muutosta rauhan ja turvallisuuden käsitteisiin. Niitä ei tule liittää vain valtiolliseen politiikkaan, vaan turvallisuus alkaa perheiden ja yhteisöjen tasolta. Naisten oikeuden kunnioittaminen patriarkaalisissa yhteisöissä sekä tavallisen kansan oikeuksien kunnioittaminen pienen eliitin hallitsemissa maissa on yhtä tärkeää kuin maan rajojen turvaaminen tai terrorismin vastainen taistelu. Yhdysvaltain toiminta Aasiassa sai seminaarin puhujilta valtaisaa kritiikkiä, mutta toisaalta väkivalta ja pommi-iskut eivät ole oikea vastaus siihen. Ihmisten täytyy turvautua väkivallattomaan, mutta radikaaliin massaliikehdintään.

Intian ja Pakistanin kireitä välejä kuvaa se, että 90 pakistanilaisesta osallistujasta vain noin kolmasosalle myönnettiin viisumi Intiaan. Tiedonanto johtavan naisaktivistin Asma Jehangirin viisumin epäämisestä sai foorumin osallistujat huutamaan kuorossa häpeää Intian hallitukselle.

Tammikuun 7. päivään asti jatkuvan sosiaalifoorumin tapahtumat kattavat yhteensä noin 400 eri tilaisuutta. Aamupäivien suurkokousten jälkeen iltapäivisin on tarjolla lähes 50 rinnakkaista seminaaria, aiheiden vaihdellessa muun muassa maanviljelystä kansanväliseen talouteen ja kastittomien dalitien tilanteesta tietotekniikkaan. Iltaisin raportoidaan paikallisyhteisöjen ongelmista ja ratkaisumalleista sekä seurataan monipuolista kulttuuritarjontaa.