Uutinen

Aasian kehityspankki vaikenee aiheuttamastaan tuhosta

Timo Kuronen
4.5.2000

Japanilaisen Niigatan yliopiston professori Kazuo Sumin mukaan Aasian Kehityspankki (ADB) haluaa modernisoida takapajuisiksi ja primitiiviseksi näkemänsa paikalliskulttuurit, mutta aiheuttaa projekteillaan ympäristötuhoa, väestönsiirtoja sekä alkuperaiskansojen elinkeinojen ja -ympäristön häviämistä.

"ADB vaikenee aina talouskasvun kielteisistä seurauksista", professori Sumi kertoi keskiviikkona Aasian Kehityspankin (ADB) vuosikokouksen alle järjestetyssä kansalaisjärjestöjen ja paikallisyhteisöjen vaihtoehtotapahtumassa People's Forum 2000:ssa Chiang Maissa Thaimaassa. Sumi on seurannut ADB:n hankkeita jo yli 20 vuotta ja pitänyt mm. yhteyttä pankin johtoon. Vastausta kysymykseensa pakkosiirrettyjen ihmisten lukumääristä ja kohtaloista hän ei ole koskaan saanut pankin johtavilta virkamiehiltä, mainiten nimeltä mm. suomalaisen Anita Kelles-Viitasen, ADB:n sosiaalidivisioonan johtajan.

"Ihmisten täytyy olla äänekkäämpiä puolustaessaan oikeuksiaan ja elinympäristöään ja taistella ADB:n tukemia 'kehityshankkeita' vastaan", kertoi prof. Sumi. Hän kommentoi myös ADB:n presidentin Tadao Chinon kieltäytymistä tulla ottamaan vastaan People's Forumissa ADB:lle laadittava vetoomus, sanoen "ADB:n presidentti pelkää ihmisten energiaa, vaikka hänen turvallisuutensa olisi taattu". Kriittinen japanilaisprofessori sanoi lopuksi "ei kiitos uusille kauniille ADB:n puheille".

People's Forum 2000 käsitteli ensimmäisenä päivänään Aasian Kehityspankin yleistä roolia kehityksessä, tuoko vai tuhoaako se sitä. Ohjelma koostui parista alustuspuheenvuorosta sekä kolmesta eri paneelikeskustelusta.

Professori Sumin lisäksi toisen alustuspuheen piti kunnioitettu, mutta silloin tälloin väkivallattoman vastarinnan vuoksi viranomaisten pidättämä thaimaalainen sosiaalikriitikko Sulak Sivaraksa. Hän nosti esille kaksi syytä, miksi ADB:n ajama kehitysmalli on valheellinen ja miksi sitä täytyy vastustaa. Ensimmäinen eli ADB:n propaganda markkinataloudesta hyvinvoinin tuojana ei toimi: se aiheuttaa kehitysmaissa vain hyvinvointikuilun kasvamista rikkaiden ja köyhien välille. Toinen on ontuva syy-yhteys kapitalismin ja demokratian valilla - Sulak Sivaraksan mukaan poliittinen ja taloudellisen valta tahtoo keskittyä samoille ihmisryhmille. Hän kannatti lämpimästi väkivallattoman kansanliikkeen vahvistamista nykyisen neokolonialistisen suuntauksen muuttamiseksi.

Päivän paneelikeskusteluiden aiheina olivat Aasian Kehityspankki ja Aasian talouden liberalisointi, pankin rooli Mekong-joen alueella sekä muilla Aasian talousalueilla. Esimerkkejä ADB:n kyseenalaisesta hankkeista saatiin mm. Laosista, Kambodzhasta, Pakistanista, Bangladeshista sekä Filippiineiltä.

Mekong-joen alueen paneelissa laoslaista osallistavan kehityksen koulutuskeskusta edustanut Sombath Somporn kertoi, että Aasian Kehityspankki tukee suuren mittakaavan kehitysprojekteja ja edistää globalisaatiota, mutta Laos ei ole sosiaalisesti eikä institutionaalisesti valmis globalisaatioon sekä on valmistautumaton ottamaan vastaan kehitysreseptejä, joita pankki ja sen konsulttifirmat tarjoavat. "Tasapainoinen kehitysmalli Laosissa toimii paikallistasolla pienessä mittakaavassa. Jos yritämme laajentaa tätä mallia muille alueille, koemme usein vastoinkäymisiä. Nämä vastoinkäymiset ovat hyvin usein ADB:n rahoittamia suurhankkeita."

Aasian Kehityspankin rahoittajamaista tulleiden aktivistien puheenvuorot herättivät yleisössä keskustelua. Australialaista Mekong-ryhmää edustava Charlie Pahlman kertoi, kuinka Australian hallitus kehuskelee, kuinka hyvä 'diili' ADB:n rahoittaminen sille on. Australiaan palautuu enemman rahaa ADB:n hankkeiden konsulttitoista ja rakennusprojekteista, kuin mitä maa lahjoittaa tai lainaa rahaa pankin köyhyyden poistoon tarkoitettuihin ohjelmiin.

Pahlmanin mukaan australialaiset tietavat ADB:sta tuskin mitään, eivätkä he voi saada selville, mitä verorahoilla on tehty. "Itseasiassa ADB ei ole paljoa muuta kuin mekanismi tukea rahoittajamaiden yksityissektoria. Se ei ole vastuussa ihmisille, jotka kärsivät pankin hankkeista vastaanottajamaissa eikä niille veronmaksajille, jotka pankkia teollisuusmaissa rahoittavat" Pahlman jyrisi ja jatkoi "ADB on täynnä ristiriitoja: samalla kun se vaatii tukien poistamista vastaanottajamaiden sosiaali- ja maataloussektoreilta, se elää itse tukien varassa. Samalla kun se saarnaa hyvästä hallinnosta, se itse on epädemokraattinen ja vastuuton. Ja kestävän taloudellisen kehityksen ja jopa markkinavoimien hallinnan vastaisesti ADB vääristää itse markkinoita suosien projekteissaan samoja suuria firmoja."

Keskiviikon kansalaisfoorumi keräsi osanottajia, lähinnä paikallisyhteisöjen edustajia ja järjestöaktivisteja, yhteensa noin 700. Torstaina on odotettavissa vielä enemmän yleisöä, sillä keskusteluiden aiheina ovat ADB:n sektorikohtaiset lainaohjelmat Thaimaassa.

Timo Kuronen