Uutinen

Aasian kehityspankki: Maatalouden tuottavuus saatava ylös

ADB tukee Aasian maataloustuotannon ponnisteluja 500 miljoonan budjettituella ja maatalouslainoituksen kaksinkertaistamisella.
Eeva Eronen
7.5.2008

Aasian maiden täytyy ryhtyä toden teolla kehittämään maataloustuotantoaan, jotta tulevaisuudessa vältytään ruokakriiseiltä, arvioi Aasian kehityspankki ADB toukokuun ensimmäisellä viikolla julkaisemassaan tutkimuksessa.

Myös Afrikan kehityspankki on vaatinut niin sanotun vihreän vallankumouksen vauhdittamista ruokaturvan parantamiseksi.

"Suurin osa Aasian kehittyvien maiden köyhistä elää maaseutualueilla ja on riippuvaisia maataloudesta. Maatalouden kehittyminen parantaisi siis tuotantoa, laskisi hintoja ja nostaisi köyhien kotitalouksien tuloja", ADB:n pääekonomisti Ifzal Ali arvioi.

ADB:n mukaan ruokakriisi on jo nyt hankaloittanut vakavasti noin miljardin ihmisen elämää Aasiassa ja Tyynenmeren alueella.

Maatalouden tuottavuus on alueella varsin alhaista muihin päätuotantoalueisiin verrattuna, pankki arvioi. Sen mukaan kehittyneemmän tekniikan merkitys on kasvanut, minkä lisäksi vettä ja energiaa tulisi kyetä käyttämään aiempaa tehokkaammin.

Pilviin ponnahtaneista hinnoista kärsivien maiden täytyisi siis käytännössä varmistaa, että viljelijät voivat saada käyttöönsä uusia siemeniä, parempaa tekniikkaa ja luottoa maatalouden kehittämiseen.

Pankki antaa tukea ja lainaa

Raportin mukaan hallitusten pitää nyt arvioida uudelleen sitä, mitä ne painottavat investoinneissaan. Aasian kehityspankin pääjohtaja Haruhiko Kuroda ilmoitti toukokuun 6. päivä Espanjassa pankin vuosikokouksessa, että se osallistuu työhön myöntämällä pahiten kriisistä kärsiville maille 500 miljoonaa dollaria budjettitukea.

"Tämä helpottaa hallitusten taloudellista taakkaa niin, että ne voivat toimittaa ruokaan sitä tarvitseville. Nämä resurssit voidaan käyttää myös siemenien tuontiin ja lannoitteisiin", Kuroda sanoi.

Lisäksi pankki kaksinkertaistaa maatalouslainoituksensa kahteen miljardiin vuonna 2009.

 

Lisää tietoa aiheesta