Uutinen

Aasian kehityspankki kohtasi arvostelijansa

Timo Kuronen
28.5.2001

Toisin kuin Thaimaan Chiang Maissa viime vuoden toukokuussa, Aasian kehityspankin ADB:n johtaja Tadao Chino astui tämänvuotisessa pankin vuosikokouksessa Havaijin Honolulussa mielenosoittajien eteen. Kovien turvallisuustoimien saattamana Chino keskusteli vuosikokouspaikan edustalla kolmen aktivistin kanssa peräti viiden minuutin ajan.

Filippiinien yliopiston sosiologian professori Walden Bellon johdolla aktivistiryhmä luovutti Chinolle Honoluluun kokoontuneiden ADB:n hankkeita arvostelevien kansalaisliikkeiden julkilausuman. Siinä vaadittiin pankkia lopettamaan rahoitus muun muassa Thaimaan Samut Prakanin kiistanalaiselta jätevedenpuhdistamolta, Filippiinien Kordillerojen ylänköalueiden maataloushankkeelta sekä muilta hankkeilta, jotka lisäävät ympäristöpakolaisuutta.

Kuva: Kepan arkisto
Walden Bello Suomessa

Pankin presidentti kertoi protestoijille, että ADB toivottaa erilaiset näkemykset tervetulleiksi ja aikoo ottaa heidän kommenttinsa ja huolensa vakavaan harkintaan. Walden Bello oli tyytyväinen siitä, että Chino tuli pitkän odotuksen jälkeen julkisuuteen, vaikka tämä ei ollutkaan kommentoinut kiistanalaisten hankkeiden jatkoa.

ADB palkkasi äskettäin muutaman asiantuntijan tutkimaan Samat Prakanin simpukanviljelijöiden ja ympäristöjärjestöjen julkisuuteen tuomia huolia rakenteilla olevan jätevedenpuhdistamon vaikutuksista meriekologiaan ja paikallisiin elinkeinoihin. Sen sijaan viranomaisiin ja rakennusfirmoihin kohdistuneita korruptioepäilyjä ADB ei ole alkanut tutkia. Pankki on luvannut lainaa projektille 230 miljoonan dollarin edestä.

Viime vuonna ADB:n avoimuuspolitiikka sai melkoisen takaiskun Tadao Chinon kieltäydyttyä saapumasta kansalaisjärjestöjen konferenssiin ja näyttäytymästä tuhansille protestoijille. Tämänvuotista esiintymistä helpotti se, että Havaijille saakka viety vuosikokous vähensi tehokkaasti aasialaisten aktivistien ja järjestöjen osallistumista protesteihin. Kaduilla marssi rauhanomaisesti vain viitisensataa ihmistä.