Uutinen

Aasian katastrofin uhrien ihmisoikeudet unohtuvat

Aasian kansalaisjärjestöt ovat huolissaan tsunamin jälkihoidosta ja eloon jääneiden ihmisoikeuksista.
Sonny Inbaraj
10.4.2005

IPS -- Tapaninpäivän hyökyaallosta kärsineiden Aasian maiden hallitukset eivät ole ottaneet katastrofissa eloon jääneiden ihmisoikeuksia huomioon avustustoiminnassa, moittii Bangkokissa päämajaansa pitävä alueellinen ihmisoikeusjärjestö Forum Asia.

YK:n humanitaarisen avun toimintaohjeet unohtuvat usein viranomaisilta tuhoalueilla, järjestön edustaja Pichaya Fitts valittaa. YK:n toimintaohjeiden mukaan jokainen valtio on vastuussa kansalaistensa auttamisesta maan rajojen sisällä tapahtuneessa hätätilanteessa.

"Valitettavasti tsunamin koettelemissa maissa kaikkein heikoimmassa asemassa ovat naiset, lapset ja evakot", Fitts sanoo. Hänen mukaansa tsunami vain pahensi jo ennestään huono-osaisten taloudellista ja sosiaalista syrjintää.

Forum Asia on kehottanut Indonesian, Thaimaan, Sri Lankan ja Intian hallituksia noudattamaan kansainvälisiä ihmisoikeusmääräyksiä avustusleireillään.

"Naisten fyysinen ja psykologinen turvallisuus pitäisi taata kaikilla väliaikaisleireillä. Seksuaalinen hyväksikäyttö on estettävä asianmukaisilla toimenpiteillä", Fitts tähdentää.

Forum Asian mukaan Indonesian Acehin maakunnasta on kantautunut tietoja naisten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä, mutta kansalaisjärjestöt eivät ole pystyneet pitävästi todistamaan tätä. Fitts arvioi naisten pelkäävän todistamista leimautumisen vaaran vuoksi.

Kaakkoisen Intian Chennaissa evakkojen leirillä raiskattiin ja tapettiin 15-vuotias tyttö, joka oli nukkunut tilan puutteen vuoksi ulkosalla. Monet naiset ja lapset joutuvat ahtauden vuoksi yöpymään puiden alla. Forum Asia moittii Aasian hallituksia siitä, etteivät ne ole tehneet ennalta ehkäisevästi mitään naisten suojelemiseksi.

Järjestö kantaa myös huolta avustustoiminnassa ilmenevästä korruptiosta.

"Thaimaassa ihmiset ovat valittaneet jäävänsä ilman heille kuuluvia korvauksia. Niitä on leikattu kolmanneksella ilman selityksiä", Fitts kertoo.

Indonesiassa on raportoitu sotilaiden varastaneen elintarvikkeita, jotka oli tarkoitettu avustusleireille. Intiassa ihmiset ovat kertoneet nähneensä kauppojen myyvän riisisäkkejä, joissa on avustusjärjestöjen nimi.

Korruptiota tutkiva Transparency International huomauttaa, että laajamittaiseen jälleenrakennustyön alkaessa rakennussektori on altista lahjonnalle.

"Kuudessa Aasian maassa tuhoutui tsunamin seurauksena 400 000 taloa. On paljon häikäilemättömiä ihmisiä, jotka ovat valmiita puijaamaan kodittomia", Fitts huomauttaa.

Kun hallitukset aikailevat päätösten kanssa, väliaikaiset asumukset muuttuvat pysyviksi. Indonesian Acehin maakunnassa hallitus on ilmoittanut, että leireiltä päästään siirtymään pysyviin asuntoihin kahden vuoden päästä.

"Ihmiset joutuvat asumaan kaksi vuotta väliaikaisesti. Miten he hankkivat elantonsa? Miten heidän lapsensa voivat käydä koulua?" Fitts kysyy.

Forum Asia vaatii, että kaikkien tsunamin jäljiltä eloon jääneiden uhrien on saatava palata alkuperäisille asuinsijoilleen.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista