Uutinen

40 prosenttia väestöstä kärsii veden niukkuudesta

Maailman vesipäivää vietetään 22.3. Tämän vuoden teemana on veden niukkuus.
Sanna Jäppinen
22.3.2007

who_p_virot_vedenkanto.jpg Etiopialaistyttö vedenkannossa (Kuvaaja: WHO/P. Virot)

Yksi YK:n vuosituhattavoitteista on, että vuoteen 2015 mennessä puolitetaan ilman puhdasta juomavettä ja kunnon sanitaatiota elävien ihmisten määrä. Maailman terveysjärjestö WHO muistuttaa Maailman vesipäivänä, että tavoitteen saavuttamista uhkaa se, että vesitilanne pahenee koko ajan väestönkasvun, kaupungistumisen sekä kotitalouksien ja teollisuuden lisääntyvän vedenkulutuksen takia.

Vettä on niukasti saatavilla monilla sellaisillakin alueilla, joissa on runsaasti sateita tai makean veden varantoja. Syyt ovat puutteellisessa vedenjakelussa ja käytössä, joissa ei oteta huomioon kotitalouksien, maatilojen, teollisuuden ja ympäristön tarpeita.

Veden niukkuudesta kärsitään joka mantereella, ja se vaikuttaa 40 prosenttiin maailman väestöstä. WHO arvioi, että vuoteen 2025 mennessä kaksi miljardia ihmistä asuu alueilla, joissa kärsitään absoluuttisesta vedenpuutteesta eli henkilön vuotuinen vedensaanti jää alle suositellun 500 kuutiometrin.

Veden niukkuus ajaa ihmiset turvautumaan huonolaatuiseen juomaveteen, mikä lisää riskiä sairastua moniin sairauksiin, kuten koleraan ja lavantautiin. Vedenpuute johtaa myös siihen, että vettä varastoidaan kotitalouksissa, ja saastunut vesi luo kasvualustan hyttysille, jotka levittävät muun muassa malariaa ja dengue-kuumetta.

WHO muistuttaa, että jokainen tarvitsee vettä, mutta jokaisen on myös kannettava vastuunsa maailman vesivarojen riittävyydestä: suojelemalla ympäristöä, kierrättämällä sekä tukemalla hallitusten ja kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Lisää tietoa aiheesta

  • WHO: 10 facts about water scarcity