Uutinen

16 000 postikorttia Mekongin puolesta

Mekong-maiden kansalaisryhmittymät luovuttivat vetoomuksen vapaana virtaavan Mekongin puolesta Thaimaan pääministerille. Sama viesti lähetetään myös naapurimaiden hallituksille ja avunantajille.
Timo Kuronen
24.6.2009

"Haluaisimme pääministerin pitävän huolta yhteisöjen ihmisten elämästä. Pelastakaa Mekong myös koko maailman ihmisten tähden." Tällaisen viestin koillisthaimaalainen Sawai Junma lähetti Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajivalle Pelasta Mekong -kampanjan postikortilla.

Yhteensä yli 11 200 ihmistä kirjoitti oman viestinsä postikortteihin Kambodzhassa, Laosissa, Thaimaassa ja Vietnamissa sekä yli tuhat muissa maissa. Sen lisäksi nelisentuhatta muuta allekirjoitti nettivetoomuksen lähinnä Mekong-maiden ulkopuolella.

Paketti postikortteja ja nettivetoomus luovutettiin ensimmäisenä Thaimaan pääministerille 18. kesäkuuta. Pelasta Mekong -koalitioon kuuluvat kansalaisjärjestöt, kalastajayhteisöt, tutkijat ja taiteilijat pyrkivät tapaamaan lähikuukausina muutkin Mekongin alajuoksun maiden pääministerit. Myös Mekongin jokikomissio (MRC) ja Mekong-maita avustavien maiden suurlähetystöt saavat omat postikorttipakettinsa.

Pääministeri Abhisit lupasi kortit luovuttaneelle seurueelle, että Thaimaa aikoo keskustella Mekongin pääuoman patohankkeista vakavasti naapurimaiden hallitusten kanssa. Patoja ei saisi Abhisitin mukaan rakentaa ilman perusteellisia selvityksiä ja kaikkien maiden yhteistä päätöstä.

"Abhisit näytti olevan avoin keskustelemaan ja lupasi ottaa patohankkeet esille myös Kaakkois-Aasian maiden ASEANin kokouksessa. Hänen mukaansa Thaimaa kunnioittaa MRC:n välittämää Mekong-sopimusta, jossa mikään maa ei saa päättää joen pääuoman patohankkeista ilman naapurimaiden suostumusta", kertoi tapaamiseen osallistunut Kambodzhan NGO Forumin toiminnanjohtaja Chhith Sam Ath.

Padot vahingoittavat kalakantoja

Viimeisen kolmen vuoden aikana aasialaiset vesivoimayhtiöt ovat ehdottaneet yhdentoista suuren padon rakentamista Mekongin pääuomaan Laosiin, Kambodzhaan sekä Laosin ja Thaimaan rajalle. Rakentamispäätöksiä ei ole vielä tehty, mutta Laosin ja Kambodzhan hallitukset ovat myöntäneet energiayhtiöille luvat patojen teknisten ja ympäristöselvitysten tekoon.

Vaikka yläjuoksulla Kiinassa Mekongin pääuomaan on jo rakennettu patoja, alajuoksun padot olisivat paljon haitallisempia Mekongin kalastolle ja joen varren asukkaiden elinkeinoille. Mekongin merkitystä ruokaturvan kannalta kuvaa se, että valuma-alueen 60 miljoonaa ihmistä saa 50–80 prosenttia eläinproteiinistaan joesta saatavista kaloista.

Pelasta Mekong -koalition edustajat muistuttavat, että Mekong on maailman tärkein sisävesikalastuksen alue. Vuotuisten kalansaaliiden arvo liikkuu kolmen miljardin dollarin nurkilla. Koska useimmat tärkeät kalalajit vaeltavat joessa kutumatkoillaan, padot vähentäisivät joen kalakantoja merkittävästi.

"Vaikka patoihin rakennettaisiin kalaportaat, eivät kalat osaa niitä käyttää. Joen biologisen monimuotoisuuden ja ihmisten ruokaturvan vuoksi patoja ei saisi rakentaa Mekongin pääuomaan", kertoi trooppisen biologian instituutin tutkija Ngo Xuan Quang Vietnamista.

Pelasta Mekong -postikorttikampanja alkoi maaliskuussa, jolloin bangkokilaisessa ostoskeskuksessa järjestettiin valokuvanäyttely Etelä-Laosissa olevien Mekongin vesiputousten kalastajien elämästä ja kalansaaliista.

Kambodzhalaiset koalition jäsenet ovat järjestäneet suunniteltua Don Sahongin patoa koskevan seminaarin ja muita Mekong-aiheisia tapahtumia pääkaupunki Phnom Penhissä. Koillis-Thaimaan Ubon Ratchathanin maakunnassa opiskelijat, tutkijat ja paikalliset ihmiset puolestaan järjestivät kesäkuun alussa suuren suosion saaneet Mekong-viikot.

Lisää tietoa aiheesta