Uutinen

0,7-tavoitevuosi jäi uupumaan budjettikehyksistä

Hallitusohjelmaan ei ole kirjattu tavoitevuotta YK:n suosittaman 0,7 prosentin bruttokansantulotason saavuttamiseksi kehitysavussa, eikä sitä määritelty hallituksen kehysriihessäkään 23.5.
Sanna Jäppinen
24.5.2007

Hallitus päätti 23. toukokuuta valtiontalouden kehyksistä vuosille 2007-2011.

Järjestöt vetosivat neuvottelujen alla, että kehyksiin kirjattaisiin sitova aikataulu kehitysyhteistyön 0,7 prosentin bruttokansantulotason saavuttamiseksi - hallitusohjelmasta se tiputettiin pois viime metreillä. Myös ulkomaankauppa - ja kehitysministeri Paavo Väyrynen totesi 10. toukokuuta pitämässään toimittajatapaamisessa, että "hallituksen pitäisi asettaa aikataulu tavoitteen saavuttamiseksi".

Kehysriihi päätyi ainoastaan siunaamaan jo aiemmin kehitysyhteistyöhön sovitut noin 370 miljoonaa euroa. Uusista määrärahoista riihessä ei päätetty, ja aikataulu kehitysavun nostolle jäi edelleen kirjaamatta.

"UNDP:n pääjohtaja Kemal Dervis jututti tiistaina Jyrki Kataista, joka lupasi ainakin 0,51 prosenttia vuoteen 2010 mennessä, eli kyllä tästä näyttää syntyvän looginen kokonaisuus: 0,04 prosentin vuositahtia edetään, ja tämä veisi Suomen 0,7 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Miksi siis hallitus ei voisi sanoa sitä myös ääneen?" ihmettelee Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

"Katsotaan, tuleeko tavoite kirjattua hallituksen kehityspolittiseen ohjelmaan", hän lisää.

Kehityspoliittinen ohjelma valmistuu syksyllä. Järjestöt toimittavat näkemyksensä ohjelman valmistelijoille 28. toukokuuta.

Lisää tietoa aiheesta