Uutinen

0,7-mielenosoitus: "Herätkää, pahvit!"

"Hei, hei, hei, sanoja syödä ei", muistuttivat Senaatintorille kerääntyneet mielenosoittajat hallitusta lupauksesta nostaa kehitysyhteistyövarat 0,7 prosenttiin kansantulosta.
Sanna Jäppinen
6.3.2006

0,7 mielenosoitus (Kuva: Juha Metso) Lumipyrystä ja bussilakosta huolimatta Senaatintorilla kerääntyi maanantaiaamuna 6.3. satakunta mielenosoittajaa, järjestöjen edustajia ja yksittäisiä kansalaisia, antamaan tukensa kehitysyhteistyövarojen nostamisen puolesta. Ääntäkin joukosta lähti: "Eero, Eero, älä ole iiro!" "Hei, hei Heinäluoma, ole reilu kuoma!" "Nolla tilaa Seiskaa, fiksu nollaseiskaa!" Kaikkein kovimpana kaikui: "Herätkää, pahvit!"

Kannanotot oli suunnattu Senaatintorin laidalla samaan aikaan kokoontuville ulkoasiainministeriön ja valtiovarainministeriön ministereille, jotka neuvottelivat muun muassa kehitysyhteistyön varojen tasosta budjettikehyskautena 2007-2011. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että varat nousevat YK:n suosittamaan 0,7 prosenttiin kansatulosta vuonna 2010, mutta viimeaikaisten huhujen mukaan tavoitteesta ollaan lipsumassa. Suomen tämänhetkinen taso on noin 0,42 prosenttia.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluomaa ei kansan keskellä nähty vastaamassa epäilyihin, vaan häntä edusti pahvinen Eero. Pahvi-Eero teetettiin 23. helmikuuta pidettyyn tempaukseen, jolloin 114 järjestön allekirjoittama 0,7-vetoomus luovutettiin valtiovarainministerille ja oikea Eero Heinäluoma kieltäytyi ottamasta delegaatiota vastaan.

Mielenosoittajat saivat mielenosoituksen lomassa kuvauttaa itsensä pahvi-Eeron rinnalla, ja samalla rahakirstun vartijalle lähti terveisiä. "Suomi on rikas maa, ja meillä on varaa auttaa", totesi Ulla Hoyer Emmauksesta. "Meille riittää ihan hyvin se 99,3 prosenttia."

Myös Suomen lähetysseurasta eläkkeellä oleva Mia Eriksson lähetti Heinäluomalle tiukan viestin: "Rahat pois ja kukka rintaan!" Eriksson totesi mielenosoituksen aiheen olevan lähellä sydäntä, sillä hän on ollut lähetystyössä Namibiassa ja tietää, mistä kehitysyhteistyössä on kyse.

"Miksi tulimme kadulle huutamaan? Siksi että ministerit ovat luvanneet nollatietoa ennen budjettikehysneuvotteluja, ja kun kehykset on lyöty lukkoon 21.3., on niihin turha enää puuttua. Olemme täällä osoittamassa, että me kyllä välitämme", muistutti kansalaisjärjestöjen 0,7-kampanjaa koordinoiva Tytti Nahi Kepasta.

Pelkkään pahvi-Eeroon ei väkijoukon tarvinnut tyytyä, sillä kansalaisia kävivät ihka elävinä tapaamassa neuvotteluihin suunnanneet ulkoministeri Erkki Tuomioja ja edellisviikolla ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi palannut Paula Lehtomäki.

"Olemme molemmat kiitollisia tuesta, jota kansalaisjärjestöt ovat osoittaneet", Lehtomäki totesi. Hän viittasi Maailmanpankin tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan Suomi on maailman 12. vaurain maa. "Meillä on varaa auttaa."

Videot

Lisää tietoa aiheesta