Tiedote

YK-maat pettämässä Millennium-lupaukset

Kansalaisjärjestö pettyivät YK:n huippukokouksen loppuasiakirjaan tiistaina New Yorkissa. Turvallisuutta, ihmisoikeuksia ja köyhyyden poistamista käsittelevästä loppuasiakirjasta oli poistettu lähes kaikki kohdat, jotka olisivat voineet edistää köyhyyden poistamista maailmasta.
Kepan tiedote
13.9.2005

New Yorkin kokouksen loppuasiakirja sisältää vain vanhoja lupauksia ja vesittyneitä kompromisseja. Pienimpiäkin uusia toimia edellyttäneet kohdat on huolellisesti kammattu pois asiakirjasta. On surullista nähdä, että köyhyyden poistaminen on hautautumassa esimerkiksi terrorisminvastaisesta sodasta käydyn keskinäisen nokittelun alle", sanoi Miia Toikka Kepasta.

"Tässä kokouksessa piti löytää keinot YK-maiden yhteisesti sopimien vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi. Viisi vuotta on kulunut, kymmenen on jäljellä. Jos YK-maat jatkavat tällaista politiikkaa, tavoitteet jäävät saavuttamatta ja eriarvoisuus maailmassa lisääntyy", sanoi Toikka.

New Yorkissa piti sopia muun muassa uusista toimenpiteistä kehitysrahoituksen lisäämiseksi, velkaongelman ratkaisemiseksi ja kaupan sääntöjen muuttamisesta oikeudenmukaisemmiksi. Yhdysvallat ja Japani eivät hyväksyneet EU:n ehdotusta kehitysavun nostamiseksi 0,7 prosentin tavoitteeseen vuoteen 2015 mennessä. Nyt hyväksytty avoin kehotus lisätä kehitysrahoitusta vastaa sitä, josta sovittiin jo vuonna 2002 Monterreyssä pidetyssä kehitysrahoituskonferenssissa. Myöskään velasta ja kaupasta teksti ei sisällä mitään uutta.

"Ensimmäinen välitavoite yhtäläisestä ala-asteen koulutuksesta tytöille ja pojille vuoteen 2005 mennessä on jo menetetty ja muissakin laahataan pahasti jäljessä varsinkin eteläisessä Afrikassa, mutta siitä huolimatta YK:n jäsenmaat jatkavat vitkutteluaan. Ilmeisesti äärimmäistä köyhyyttä ei vieläkään oteta vakavasti", sanoi Toikka.

Kepan New York 2005 -sivulta löytyvät yksityiskohtaiset kommentit loppuasiakirjaan sekä ajankohtaista tietoa neuvottelujen etenemisestä.

Lisätietoja New Yorkista:
Miia Toikka, kampanjakoordinaattori, +358(0)41 529 6193;
Mika Railo, tiedottaja, +358(0)40 590 3446