Tiedote

WTO:n ministerikokous koolle 21.7. alkaen

Teollisuusmaiden uudet vaatimukset niin kutsutusta tasapainoisesta neuvottelutuloksesta huolettavat kehitysmaita.
Kepan tiedote
1.7.2008

Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokous on kutsuttu koolle Geneveen heinäkuun 21. päivästä alkaen. Kokoukseen on kutsuttu valikoitu joukko ministereitä noin 30 WTO-maasta.

Järjestön pääsihteerin Pascal Lamyn mukaan jäsenmaiden pitäisi tehdä heinäkuun aikana sopimus maataloustuista sekä maatalous- ja teollisuustuotteiden tulleista, jotta koko neuvottelukierros voitaisiin saada loppuun vuoden 2008 aikana. Muihin ratkaistaviin kysymyksiin, kuten palvelukauppaan, on tarkoitus palata myöhemmin tänä vuonna.

Kepan kauppapoliittisen asiantuntijan Tytti Nahin mukaan neuvotteluiden kulkua vääristävät uudet, teollisuusmaista esitetyt vaateet niin kutsutun tasapainoisen neuvottelutuloksen tavoittelemisesta.

Teollisuusmaiden kauppaneuvottelijoiden lisäksi niitä ovat esittäneet Pohjoisen suuryritykset, jotka yrittävät puuttua peliin harvinaisen julkisella tavalla. Ne esittivät 27. kesäkuuta julkaistussa kannanotossaan, että neuvotteluiden tulee johtaa kehitysmaamarkkinoiden avaamiseen.

"Nämä neuvottelut on nimetty kehityskierrokseksi eli tavoitteena on maailmankaupan epäreiluuden korjaaminen. Kauppa pitää saada palvelemaan paremmin kehitysmaiden tarpeita, ja niille tärkeintä olisi keskittyä neuvotteluissa maatalouskaupan kysymyksiin", Nahi sanoo.

Ruokakriisi on todistanut ikävällä tavalla, kuinka tärkeää maatalouskaupan vääristymien korjaaminen on. Köyhät maat ovat nyt erityisen huolissaan siitä, millaiset oikeudet niille jää oman ruuan tuotantonsa ja työllisyyden kannalta keskeisten alojen suojelemiseen.

Tytti Nahi muistuttaa, ettei kauppapolitiikan tarkoitus ole palvella yritysten intressejä vaan kaikkien suomalaisten ja koko yhteiskunnan tarpeita.

"Globaalia eriarvoisuutta on vähennettävä ihmisoikeuksien ja turvallisuuden vahvistamiseksi. Suomi on sitoutunut myös hallitusohjelmassaan huomioimaan kehitysmaat paremmin kauppapolitiikassa", hän muistuttaa.

Vuonna 2001 alkaneen niin sanotun Dohan-kierroksen neuvottelut ovat edenneet takkuisesti. Nyt järjestettävää ministerikokousta on odotettu kauan. Käsiteltävistä asioista väännettiin kättä ministeritasolla viimeksi vuonna 2006.

Lisätietoja

  • Kepa on suljettu heinäkuun ajan, eikä järjestössä siksi seurata neuvotteluja aktiivisesti. Lisätietoja voi kuitenkin tarvittaessa saada Kepan kauppapoliittiselta asiantuntijalta Tytti Nahilta, puh. 040 772 4247.
  • Kepa.fi: Maailman kauppajärjestö WTO