Tiedote

WSF: Maailman sosiaalifoorumi heittää haasteen talousjärjestöille

Intiassa tänään päättyvä Maailman sosiaalifoorumi heittää haasteen paremman maailman luomiseksi Maailman kauppajärjestö WTO:lle ja Maailman talousfoorumille.
Sini Kuvaja
21.1.2004

WTO pitää perjantaina Davosissa talousfoorumin yhteydessä niin sanotun mini-ministerikokouksen, jossa järjestö yrittää sopia jumiutuneiden kauppaneuvottelujen jatkosta.

"Mumbain sosiaalifoorumin pääteema on ollut luoda parempaa ja oikeudenmukaisempaa huomista avoimen keskustelun kautta. WTO:n salailevat mini- ministerikokoukset ovat räikeässä ristiriidassa sosiaalifoorumin periaatteiden kanssa", sanoi Kepan tiedottaja Mika Railo Mumbaissa.

Järjestyksessä neljäs sosiaalifoorumi keräsi Intiaan yli 100 000 rekisteröitynyttä delegaattia kuuden päivän ajaksi etsimään ratkaisuja köyhyyden, eriarvoisuuden, ympäristöuhkien ja väkivallan poistamiseksi maailmasta. Yksi muutos aikaisempiin tapahtumiin oli köyhien ja osattomien ihmisten näkyvä mukanaolo: arviolta 30 prosenttia delegaateista oli Intian kastittomia daliteja.

Sosiaalifoorumi luotiin vastapainoksi talousfoorumille, koska kansalaisjärjestöt ympäri maailma eivät olleet tyytyväisiä tapaan, jolla rikkaat teollisuusmaat toistuvasti suhtautuivat välinpitämättömästi köyhien maiden ongelmiin. Kolme aikaisempaa kokousta on pidetty Porto Alegressa Brasiliassa.

Vaikka mini-ministerikokouksilla ei ole virallista asemaa WTO:ssa, ne ovat vähitellen muuttuneet osaksi järjestön päätöksentekoa. Davosin kokoukseen osallistuu 30 maata, mutta kokouksen kokoonpanoa ei tiedetä. Mini-kokouksissa ei pidetä pöytäkirjoja eikä neuvottelujen sisällöstä tai kulusta tiedoteta ulospäin. Myös kehitysmaat ovat arvostelleet kokouksia voimakkaasti, koska teollisuusmaat käyttävät kokouksia omien neuvotteluasetelmiensa ajamiseen.

"Talousfoorumi ei voi jatkaa enää kauan uusliberalistista ruususen untaan. Taloutta koskeva päätöksenteko on demokratisoitava ja sääntöjä muokattava ottamaan paremmin huomioon maapallon köyhien tarpeet. Mumbain kokous on vahvistanut mukanaolleiden uskoa työn tarpeellisuudesta ja paremman tulevaisuuden mahdollisuudesta", sanoi Railo.

Lisätietoja:

Mumbaista: Mika Railo, tiedottaja Kepa. 919 892 87 00 49
Davosin kokouksesta: Linus Atarah, kehityspoliittinen sihteeri, Kepa, 050-410 6155
Lisätietoa Maailman sosiaalifoorumista Kepan WSF-sivuilla.