Tiedote

Vesittynyt kamppailu nälkää vastaan Rooman kokouksessa

Yhdysvaltain ja EU:n haluttomuus sitoutua konkreettisiin toimiin nälän poistamiseksi maailmasta on ajamassa Rooman ruokakokouksen umpikujaan, varoitti kansalaisjärjestöjen Ruoka-aika-kampanja kokouksen ensimmäisenä päivänä maanantaina.
Ruoka-ajan tiedote
9.6.2002

Roomassa kokoontuu tämän viikon aikana YK:n ruokahuippukokouksen seurantakokous, jossa mietitään keinoja poistaa noin miljardia ihmistä kiusaava aliravitsemus. Roomassa tänään hyväksytty loppuasiakirja on Ruoka-aika-kampanjan mukaan vesitetty niin mitäänsanomattomaksi, ettei se tuo helpotusta nälkäänäkevien asemaan.

"Nälkä ei puolitu näillä ponnistuksilla. Kaikki myöntävät, että alkuperäisestä tavoitteesta ollaan jo nyt jäljessä, mutta siitä huolimatta muutamat rikkaat teollisuusmaat eivät halua sitoutua voimakkaampiin toimiin. Rooman kokous on muodostumassa jälleen ykdeksi menetetyksi mahdollisuudeksi", sanoi Miia Toikka, Ruoka-aika-kampanjan koordinaattori.

FAO arvioi, että noin 800 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii pysyvästä nälästä. Ensimmäisessä ruokakokouksessa 1996 määrä sovittiin pudotettavaksi puoleen vuoteen 2015 menessä. Kun tavoite edellyttäisi noin 22 miljoonan ihmisen vuosivauhtia, on kokouksen jälkeisinä vuosina vauhti ollut noin 6 miljoonan ihmisen luokkaa. 400 miljoonan tavoitteen saavuttamiseen menee nyt yli 60 vuotta.

Viime viikolla alkaneet virkamiestason neuvottelut jatkuivat läpi viikonlopun. Lopullinen asiakirjaluonnos valmistui myöhään sunnuntai-iltana. Suurimmat kiistat käytiin kauppa- ja rahoituskysymyksistä sekä toimeenpano-ohjeistosta, joka määrittelee valtioiden velvollisuudet ruokaoikeuden toteuttamiseksi. YK:n on määritellyt ruoan sananvapauden kaltaiseksi ihmisoikeudeksi. Toimeenpano-ohjeisto antaisi kansainväliselle yhteisölle mahdollisuuden seurata valtioiden toimenpiteitä nälän poistamiseksi. Erityisesti Yhdysvallat on vastustanut ohjeiston vahvistamista.

Kokouksessa on aiheuttanut närää myös teollisuusmaiden matalan tason edustus. Teollisuusmaista on kokouksessa pääsääntöisesti vain ministereitä, kun kehitysmaita edustavat valtionpäämiehet. Kehitysmaat ovat pitäneet tätä merkkinä teollisuusmaiden välinpitämättömästä suhtautumisesta nälän poistamiseen.

Myös Suomen valmistautuminen kokoukseen on Ruoka-ajan mielestä puutteellista. Suomelta ovat kokouksessa puuttuneet esimerkiksi poliittisesti valmistellut kannat joihinkin kiistakysymyksiin. Muut pohjoismaat ovat vetäneet kokouksessa hyvin erilaista linjaa: Ruotsi on esiintynyt näkyvästi kehitysmaiden maaseudun naisten puolestapuhujana ja Norja aktiivisesti tukenut ruokaoikeuden toteuttamista.

"Muutamat teollisuusmaat, kuten Yhdysvallat ja Britannia, joiden intresseissä on tukea omaa maatalouttaan ovat olleet haluttomia keskustelemaan kaupan tai maatalouspolitiikan vaikutuksista köyhien maiden nälkään. Valitettavasti Suomi on valinnut linjakseen myötäillä näitä maita", sanoi Toikka.

Ruoka-aika on 50 suomalaisen kansalaisjärjestön kampanja, joka pyrkii lisäämään suomalaisten tietoisuutta maailman nälän syistä ja keinoista, joilla suomalaiset kuluttajat voivat sitä vähentää.

Lisätietoa Rooman ruokahuippukokouksesta Kepan WFS-sivuilta

Lisätietoja Roomasta: Miia Toikka, Ruoka-aika-kampanjan koordinaattori,
040-723 9574
Helsingistä: Mika Railo, tiedottaja, Kepa, 09-584 23 247, 040-590 3446