Tiedote

Tohtori Toivo haastoi ministeri Kataisen talkoisiin

Kansalaisjärjestöjen tänään käynnistyneet globaalit toivotalkoot kannustavat ministeri Kataista käärimään hihat ja nostamaan kehitysyhteistyön määrärahat EU:n minimitavoitteeseen vuonna 2010. Kampanjan keulahahmo, tohtori Toivo, välitti Kataiselle talkookutsun.
Kepan tiedote
17.12.2008

Kepan ja muiden järjestöjen keskiviikkona 17. joulukuuta alkanut Toivo tulee talkoisiin -kampanja peräänkuuluttaa enemmän ja parempaa kehitysyhteistyötä. Kampanjan johtohahmo, namibialainen tohtori Toivo, esitti talkookutsun äkillisesti sairastuneen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen sijasta paikalle saapuneelle kokoomuksen varapuheenjohtaja Henna Virkkuselle Eduskuntatalon portailla.

Kokoomuksen Toivotalkoista innostunut tohtori Toivo ei vaadi paljoa. Toivolle riittää, että talkoohenki nostaisi Suomen kehitysavun 0,51 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä.

Budjettikehykseen tulee ensi vuoden maaliskuussa käytävissä hallituksen kehysneuvotteluissa lisätä 53 miljoonaa euroa, jotta Suomi yltäisi tähän EU:ssa sovittuun minimitavoitteeseen.

"Namibia on yksi kehitysmaista, joita Suomi on auttanut. Yhteistyö on auttanut meidät kehityksen alkuun, ja meille se merkitsee paljon", Toivo sanoi varapuheenjohtaja Virkkuselle.

Kehitysyhteistyö tuottaa tulosta

Kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan merkittäviä tuloksia.Viime vuosikymmenten aikana lapsikuolleisuus köyhissä maissa on puolittunut, aliravitsemus vähentynyt kolmanneksella ja koulutusta vaille jäävien lasten määrä supistunut puolesta alle neljännekseen.

"Mutta korkealaatuisinkaan kehitysyhteistyö ei vähennä köyhyyttä tehokkaasti, elleivät resurssit ole riittävän suuret", painotti Kepan kehityspoliittinen sihteeri Terhi Ylikoski.

Yhdessä muiden EU-maiden kanssa Suomi on sitoutunut saavuttamaan kehitysrahoituksessa 0,7 prosentin bruttokansantulotason vuoteen 2015 mennessä. Määrärahojen pitkäjänteisen käytön ja kehitysyhteistyön suunnitelmallisuuden turvaamiseksi tavoite tulisi saavuttaa nostamalla määrärahoja tasaisesti vuosittain.

Toivo ojensi varapuheenjohtaja Virkkuselle ensiapulaukun ja kirjeen Kataiselle vietäväksi. Kepa lahjoitti ministeri Kataiselle myös toisen ensiapulaukun, niin sanotun eettisen lahjan, jonka Unicef toimittaa kehitysmaahan sitä eniten tarvitseville.

"Ensiapulaukulla haluamme muistuttaa, että maailmassa on vielä paljon parannettavaa. Kehitysyhteistyö on erityisen tärkeää nyt, kun maailmanlaajuiset kriisit, kuten ruokakriisi ja ilmastonmuutos, koettelevat kaikkein eniten juuri kehitysmaita", Ylikoski muistutti.

Toivo tulee talkoisiin -kampanjassa mukana olevat järjestöt lähettävät jatkossa Kataiselle eettisiä lahjoja maaliskuun kehysneuvotteluihin asti muistuttaakseen ministeriä kehitysyhteistyön tärkeydestä.

Toimituksille tiedoksi

  • Painokelpoisia kuvia kampanja-avauksesta on ladattavissa ilmaiseksi osoitteesta www.sttinfo.fi keskiviikkona 17.12. noin klo 14 alkaen. Kuvat ovat vapaasti median käytettävissä.
  • Toivo tulee talkoisiin -kampanjan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.globbarit.fi/toivo. Sivuilla voi tutustua muun muassa Toivon tarinaan.

Lisätietoja

  • kehityspoliittinen sihteeri Terhi Ylikoski, puh. 044 079 0227
  • tiedottaja Sanna Autere, puh. 040 560 3292