Tiedote

Thaimaa: Kasvinsuojelulaki vaarantaa viljelijöiden oikeudet

Viljelijöiden ja kansalaisjärjestöjen verkosto haluavat, että kasveista riisi, mango, sokeriruoko ja orkidea poistettaisiin suojeltujen kasvilajikkeiden listalta Thaimaassa. Voimassa oleva kasvinsuojelulaki säädettiin WTO:n vaatimusten mukaisesti.
Timo Kuronen
30.9.2002

Maanviljelijöiden ja biodiversiteettikysymysten parissa työskentelevien järjestöjen verkosto on vedonnut Thaimaan maatalousministeriöön, jotta se tarkastaisi vain kolme vuotta vanhan kasvilajikkeiden suojelulain (Plant Variety Protection Act) sisällön. Verkoston mukaan laki rikkoo viljelijöiden oikeutta kehittää, viljellä ja vaihtaa kasvien siemeniä. Viljelijät haluavat, että kasveista riisi, mango, sokeriruoko ja orkidea poistettaisiin suojeltujen kasvilajikkeiden listalta.

"Lain mukaan oikeudet suojelluista lajeista kehitetyille uusille lajikkeille kuuluvat yksinomaan kasvinjalostajille. Viljelijät, joilla olisi hallussaan niitä ilman lupaa, voisivat saada sakkoja tai vankeutta", kertoi Witoon Lianchamroen, BioThai-järjestön johtaja. "Tämä olisi väärin viljelijöitä kohtaan, sillä monikansalliset maatalousyhtiöt voisivat monopolisoida thaiviljelijöiden vuosikymmenien kuluessa paikallisesti jalostamista lajeista kehittämänsä uudet lajikkeet", hän jatkoi.

Viime huhtikuussa apulaismaatalousministeri Praphat Panyachartrak ilmoitti neljän uuden, modernilla bioteknologialla kehitetyn lajikkeen olemassaolosta. Lajikkeet oli kehitetty riisistä, rottingista, sokeriruo’osta ja mangosteen-hedelmästä.

Vetoomuksen vastaanottanut Praphat myönsi, ettei hän tiedostanut, että laissa on porsaanreikiä, jotka suosivat ylikansallisia yrityksiä ja kaupallisia kasvinjalostajia. "Lain tarkoitus on ollut suojella villejä kasvilajeja sekä lajikkeita, jotka joko thaimaalaiset viljelijät tai maatalousviranomaiset ovat kehittäneet", Praphat sanoi. "Kuitenkin, ministeriö on valmis tarkistamaan lainsäädännön sisällön, jos se uhkaa riskeerata paikallisen geneettisen kasviperimän."

Vuonna 1999 säädetyn kasvinsuojelulain valmistelivat Thaimaan maatalous- ja kauppaministeriöt Maailman kauppajärjestön WTO:n vaatimusten mukaisesti. Jo tuolloin järjestöt kritisoivat lainsäädännön suosivan suuryrityksiä paikallisen etujen sijasta.

"Esimerkiksi Koillis-Thaimaan kuivan Thung Kula Ronghain alueen maanviljelijät ovat sukupolvien ajan kehittäneet muun muassa jasmiiniriisin ominaisuuksia perinteisillä jalostusmenetelmillä. He eivät ole koskaan ajatelleet vaativansa erityisoikeuksia työnsä hedelmiin, vaan ovat vapaasti vaihtaneet siemeniä toisten viljelijöiden kanssa. Heille ja muille viljelijöille riisi ja muut ruokakasvit ovat ihmiskunnan yhteistä perintöä", vetoomuksen jättänyt verkosto muistutti.