Tiedote

Suomi laihoin eväin Monterreyhin

Kepan tiedote
8.3.2002

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa on pettynyt hallituksen viime aikaiseen toimintaan kehitysyhteistyömäärärahojen nostossa. Hallitus ilmoitti perjantaina, ettei se esitä aikataulua siitä, miten Suomi saavuttaa YK:n kehitysyhteistyömäärärahoille asettaman tavoitteen, 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

"Hallituksen kyvyttömyys sopia uskottavasta aikataulusta 0,7 prosentin saavuttamiseksi on suuri pettymys sekä kansalaisjärjestöille että kehitysmaille. Hallituksen ministerit itse ovat viime aikoina antaneet kuvan, että hallitus kykenisi sopimaan uskottavasta aikataulusta. Prosentin kymmenykset eivät ole mitään tavoitteita itsessään, vaan riittävä ja pitkäjänteinen kehitysyhteistyö on edelleen tärkeää köyhyyden vastaisessa taistelussa", sanoi toiminnanjohtaja Folke Sundman. Maailmanpankin laskujen mukaan pelkästään kaksinkertaistamalla nykyinen kehitysapu rikkaat maat voisivat puolittaa alle dollarilla päivässä elävien ihmisten osuuden maailmassa

Kepa pitääkin tärkeänä, että hallitus noudattaa ulkoministeriön pohjaesitystä määrärahojen asteittaisesta nostamisesta, kun se ensi viikolla alkaa käsitellä vuoden 2003 budjettiraameja. UM:n esityksessä varat nostettaisiin 0,4 prosenttiin bruttokansantuotteesta kahdessa vuodessa, ja 0,7 prosenttia saavutettaisiin vuoden 2010 tietämissä.

Hallitus hautasi perjantaisella päätöksellään keskiviikkona talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa tehdyn ehdotuksen 0,4 prosentin tavoittelemisesta seuraavan vaalikauden aikana. "Olemme tyytyväisiä, että 0,4 prosentin välitavoite haudattiin, koska se olisi pelkästään haitannut uskottavan aikataulun saavuttamista. Hallituksen kyvyttömyys sopia jatkosta on kuitenkin onnetonta parin viikon päästä Meksikossa alkavaa YK:n kehitysrahoituskokousen kannalta. Suomen hallituksen konferenssieväät ovat surullisen laihat", sanoi Sundman.

Monterreyssa Meksikossa pidetään maaliskuun 18.-23. YK:n kehitysrahoituskokous, johon on tähän mennessä ilmoittautunut 53 valtionpäämiestä, Tarja Halonen mukaan lukien. Kokous pyrkii löytämään uusia tapoja rahoittaa kansainvälistä, köyhyyden vastaista työtä. Kansalaisjärjestöt eri puolilla maailmaa ovat olleet pettyneitä kokouksen tammikuussa valmistuneeseen loppuasiakirjaan, "Monterreyn konsensukseen".

"Konsensuksesta puhuminen Monterreyn yhteydessä on propagandaa vailla mitään pohjaa. Kansalaisjärjestöt kautta maailman ovat selkeästi ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy kokouksen vesitettyä loppuasiakirjaa. Teksti ei sisällä lainkaan uusia aloitteita siitä, kuinka köyhyyden vastaisen työhön käytettäviä varoja voitaisiin lisätä", sanoi Sundman.

Lisätietoja: Folke Sundman, toiminnanjohtaja, 040-550 1517
Mika Railo, tiedottaja, 040-590 3446