Tiedote

Suomen kehitysapu ei ole toipunut edellisestä lamasta

Suomen kehitysapu ei ole palannut reaalisesti edes 1990-luvun alun lamaa edeltäneelle tasolle. Budjettiriihessä suunnitellaan kuitenkin rajuja määrärahaleikkauksia.
Kepan tiedote
25.8.2009

Lama ei koskaan loppunut kehitysyhteistyössä. Viidentoista vuoden talouskasvu ei ole riittänyt palauttamaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahoja lamaa edeltäneelle tasolle, kun luvuista poistetaan inflaation vaikutus eli niistä tehdään keskenään vertailukelpoisia.

Suomen reaalihintaiset kehitysyhteistyömäärärahat olivat vuonna 1990 noin 740 miljoonaa euroa. Tämän tason alle jäätiin vielä viime vuonna, jolloin määrärahat olivat reaalisesti 720 miljoonaa. Asia ilmenee Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kokoamista tiedoista. Kuluvan vuoden luvut eivät vielä ole tiedossa.

Avunantajamaiden joukossa Suomi on poikkeus. OECD-maiden apu laski keskimäärin 1990-luvun alussa, mutta palautui pudotusta edeltäneelle tasolle reaalisesti jo vuonna 2002.

Kehitysmaissa ruoka-, ilmasto- ja talouskriisit kietoutuvat yhteen monin tavoin. Supistuvilla apuvaroilla voidaan esimerkiksi ostaa entistä vähemmän aiempaa kalliimpia elintarvikkeita. Esimerkiksi maailman miljardin nälkäisen ruoka-avusta päävastuussa oleva Maailman ruokaohjelma WFP on äärimmäisen pahoissa rahoitusvaikeuksissa.

"Kysymys on inhimillisestä katastrofista. Tässä tilanteessa prosentin sadasosilla pelaaminen eli avun laskeminen EU-minimiin 0,51 prosenttiin bruttokansantulosta olisi mielestämme häpeällistä", toteaa Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo.

"Tarjolla on myös oikea mahdollisuus näyttää esimerkkiä, sillä budjettileikkauksia mietitään muissakin maissa", Railo jatkaa.

Suomen hallitus suunnittelee rajuja leikkauksia ensi vuoden kehitysyhteistyömenoihin. Kepan saamien tietojen mukaan neuvotteluissa on ollut esillä jopa 160 miljoonan leikkaus. Hallituksen budjettiriihi pidetään 26.–27.8.

Toimituksille tiedoksi:

Lisätiedot:

  • Kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo, puh. 040 590 3446