Tiedote

Pieni menestys Monterreyssa

Kepan tiedote
22.3.2002

MONTERREY-- Monterreyn perjantaina päättynyt kehitysrahoituskokous luo parhaimmillaan uskoa oikeudenmukaisemman globalisaation mahdollisuuteen, mutta tärkeintä ovat kokouksen jälkeiset konkreettiset toimenpiteet, joilla köyhyyttä poistetaan, muistutti Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa perjantaina iltapäivänä.

"Monterreytä voidaan jo nyt pitää pienenä menestyksenä, koska kokous on merkittävästi lisännyt kansainvälisen yhteisön sitoutumista köyhyyden vastaiseen taisteluun. Tämän kokouksen ansiosta kehityskysymykset voivat palata kansainvälisen politiikan keskiöön. Hallitukset ovat täällä myös sitoutuneet voimakkasti YK:n vuosituhatpäätöksiin, mikä on ilahduttavaa", sanoi Kepan puheenjohtaja Heidi Hautala.

Kehitysrahoituskokouksen loppuasiakirja “Monterrey konsensus” vahvistettiin perjantaina puolelta päivin. Vahvistustilaisuuden jälkeen valtionpäämiehet vetäytyivät keskinäiseen kokoukseensa, jossa keskusteltiin epävirallisesti globalisaation haasteista. Kokouksessa keskustellaan myös Monterreyn seurannasta, joka on oleellisen tärkeää konkreettisten toimenpiteiden toteutumisen kannalta.

“Vaikka Yhdysvaltain ja EU:n lupaamat kehitysavun korotukset ovat pahimmillaan kosmeettisia eleitä, ilman Monterreytä meillä olisi tuskin niitäkään. Köyhyydessä elävät kehitysmaiden kansalaiset odottavat kuitenkin konkreettisia toimenpiteitä globalisaation aiheuttamien epäoikeudenmukaisuuksien korjaamiseksi. Nämä toimet tulevat aikanaan ratkaisemaan, jääkö Monterrey historiaan käännekohtana parempaa”, sanoi Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman.

Yhdysvallat lupasi viime viikolla nostaa kehitysapuaan viidellä miljardilla dollarilla ja EU puolestaan nostaa kehitysavun keskiarvon 0,39 prosenttiin bruttokansantulosta.

Kepa on kuitenkin tyytymätön Suomen äskettäiseen kehitysrahoituspäätöksiin. "Valitettavasti Suomen päätös avun nostamisesta on jo nyt osoittautunut täysin riittämättömäksi. Suomi tulee EU:ssa putoamaan tarkkailuluokkalle, ellei päätöstä kiireesti korjata ylöspäin. Kun EU nostaa apuaa 8 miljardia euroa vuodessa, ei Suomen suunnittelemalla 20 miljoonan nostolla pärjätä yhteisön sisäisessä taakanjaossa", sanoi Hautala.

Lisätietoja Monterreystä perjantai-iltana: Mika Railo, tiedottaja, Kepa + 52.81. 80982260

Lauantaina Helsingissä: Janne Sivonen, tiedottaja, Kepa, 050-343 1105