Tiedote

MTK: Oman ruoan tuottaminen on osa maailman ruokahuoltoa

Leena Packalen
8.2.2002

Oman ruoan tuottaminen Suomessa on osa maailman ruokahuoltoa. Suomi on maailman pohjoisin maa, joka kykenee tuottamaan pääosan kansankuntansa ravinnosta. Tätä taitoa on ylläpidettävä jatkuvasti. Muuten emme huolehdi velvollisuudestamme maailman ruokahuollossa.

Olemme vuosisatojen tutkimuksen, valinnan ja jalostuksen kautta kehittäneet viljelykasveja, jotka menestyvät pitkän päivän ja viileän ilman oloissa ja ehtivät tuottaa kelvollisen sadon lyhyen kasvukautemme aikana. Olemme koettaneet pitää viljelymaat vapaina ympäristösaasteista ja tuotantoeläimet vapaina tautitartunnoista, jotta ruoka säilyisi kelvollisena ja turvallisena.

Peltoja on viljeltävä jatkuvasti. Jos päästämme oman tuotantomme rapistumaan, pellot puskittuvat nopeasti ja pohjoisen viljelyn ammattitaito katoaa. Ihmisten määrä maailmassa lisääntyy jatkuvasti ja viljelymaa vähenee. Suomalaisten velvollisuus on huolehtia omasta ruoastaan, jotta emme ole "maailman ruokajonossa". Suomen kaltaisella viljelyalueella tukien merkitys maatalouden säilymiselle on suuri. Ilman niitä ei ruokaa voida tuottaa nykyisillä kuluttajahinnoilla.

Reilun kaupan ruisleipää?Oma ruoka tuotetaan ja kulutetaan lähellä ja samalla säästyy kuljetuksen ympäristökuormitusta. Ammattitaitoiset viljelijät pyrkivät oman tilansa tuotannossa kestäviin menetelmiin sitoutumalla laajoihin ympäristöohjelmiin. Oman ruoan tuottaminen perhevilejlmillä on kestävä ratkaisu myös köyhien maiden kehittämisessä.

Samalla periaatteella kuin myydään reilun kaupan kahvia, voitaisiin myydä myös reilun kaupan ruisleipää. Ruisleivän kauppahinnasta viljelijän osuus on vain 4-5 %, ja kuitenkin hän on muokannut pellot, ostanut siemenet ja ravinteet, kylvänyt syksyllä, ottanut riskin, ettei oraat talvehdikaan, vaan jääpolte vie sadon, tarkkaillut koko kasvukauden peltojaan mahdollisten tuholaisten ja kasvitautien varalta, odottanut sopivaa puinti-ilmaa ja lopulta saanut laariin sadon - pienen tai vähän isomman. Palkkioksi teollisuus on tuonut Suomeen EU- markkinoilta ruista kalliimmalla hinnalla kuin mitä maksoi kotimaiselle rukiinviljelijälle.


Lisätietoja:
MTK-tiedotus
Leena Packalen (09) 1311 5316