Tiedote

Luomuviljely lisää suosiotaan Aasiassa

Sars-epidemia ja lintuinfluenssa vauhdittivat luomutuotteiden kysyntää Aasiassa. Viranomaisten mukaan luomutilojen määrä on kaksinkertaistunut Thaimaassa parin vuoden aikana.
A.D. McKenzie
30.5.2004

IPS -- Päivä on läkähdyttävän kuuma, ja Evelyn Eng-Lim pyyhkii hikeä otsaltaan korjatessaan maatilansa vihannessatoa.

"Joskus paikallisia vapaaehtoisia tulee avuksi, mutta he eivät jaksa kauaa, singaporelaisethan eivät tule toimeen ilman ilmastointia", Eng-Lim nauraa. "Nykyään varoitan heti, ettei tämä ole niin romanttista kuin miltä näyttää."

Eng-Lim, 58-vuotias entinen kemisti, on luomuviljelijä, joita alkaa olla Aasiassa yhä enemmän. He vastaavat ekologisesti viljeltyjen tuotteiden alati kasvavaan kysyntään. Luomutuotannon kansainvälisen kattojärjestön (Ifoam) tietojen mukaan ekoviljely on kasvanut joissain Aasian maissa peräti 50 prosenttia kahdessa vuodessa.

Muutos on merkittävä, jos sitä vertaa tilanteeseen vain kolme vuotta sitten. YK arvioi tuolloin ensimmäistä kertaa järjestelmällisesti luonnonmukaisen viljelyn tilannetta Aasiassa ja päätteli, että maanosa oli jäänyt alan kehityksessä muista alueista jälkeen.

Asiantuntijat varoittivat, että varsinkin miljoonat pienviljelijät alueella uhkasivat menettää merkittäviä mahdollisuuksia, myös taloudellisia. Ifoamin mukaan maailman luomutuotannon markkinat olivat noin 20 miljardia euroa vuonna 2001.

Sittemmin koetut kriisit ovat kääntäneet Aasian luomuviljelijät myötätuuleen. Sars-epidemia sai ihmiset miettimään keinoja vahvistaa vastustuskykyään, ja terveelliseen ruokavalioon alettiin kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. "Ihmisten mielenkiinto tuotteitamme kohtaan kasvoi sars-epidemian ja lintuinfluenssan aikaan," Eng-Lim sanoo.

Eng-Limin kahden hehtaarin maatila sijaitsee syrjäisellä alueella kaukana Singaporen nykyaikaisista kauppakeskuksista. Perhoset, linnut ja valtavat kimalaiset lentelevät ilmassa yhdessä hyttysten ja hedelmäkärpästen kanssa. Maa on kostea sateen jäljiltä, ilmassa leijuu kompostin haju ja aurinko porottaa säälimättä.

Kun Eng-Limin viisi työntekijää, suurin osa Malesian itäosista, poimivat limettejä ja lehtisalaatteja, hiljaisuuden rikkoo äkkiä yli kiitävä hävittäjälentokone. Vain muutaman kilometrin päässä sijaitsee sotilasalue "pääsy kielletty" -kyltteineen. Maatila ja sotilasleiri elävät naapureina, ja kumpikin huolehtii omista asioistaan. Valtio itse asiassa vuokraa viljelijöille maata alennettuun hintaan. Sen lisäksi luomuviljelijät eivät kuitenkaan saa mitään erityisiä kannustimia.

Thaimaassa sen sijaan valtio on pyrkinyt viime vuosina edistämään ympäristöystävällistä maataloutta antamalla valikoiduille alueille tukiaisia ja teknistä apua. Tavoitteena on tukea maataloustuotteiden vientiä ja toisaalta vähentää kemiallisten tuholaismyrkkyjen käyttöä.

Thaimaa on ottanut käyttöön luomutuotteiden yhtenäiset laatuvaatimukset ja merkintäjärjestelmän. Viranomaisten mukaan luomutilojen määrä on kaksinkertaistunut sitten vuoden 2002, ja sertifioituja maatiloja on nykyään yli 700. Lisäksi tuhannet maatilat harjoittavat jossain muodossa vaihtoehtoista viljelyä.

Monet luomuviljelijät ovat Thaimaassa, kuten muissakin maissa, laajentaneet toimintaansa matkailuun ja ravintolapalveluihin kohottaakseen paikallisten tuotteiden imagoa. Eng-Lim sanoo, että lintuinfluenssan aikoihin laajalle levinneet kuvat teurastetuista kanoista saivat monet suuntautumaan aiempaa kasvispitoisempaan ruokavalioon. Hän itse on kasvissyöjä ja perusti tilansa toteuttaakseen ajatuksiaan käytännössä.

Eng-Lim alkoi viljellä vihanneksia omassa puutarhassaan 1990-luvun puolivälissä ja myi pian niitä ystävälleen, joka oli avannut luomukaupan. Eng-Lim kiinnostui mahdollisuudesta hankkia oma maatila, ja anoi viranomaisilta käyttöönsä maata.

Maanvuokran sääntöjä oli tiukennettu väärinkäytösten vuoksi, ja Eng-Lim joutui odottamaan hakemuksensa hyväksymistä puolitoista vuotta. Eng-Lim ei kadu valintaansa, vaikka matkan varrelle on mahtunut monenlaisia kokemuksia myrskytuhoista taisteluun hyönteisiä vastaan. Eng-Limin asiakaskunta on kasvanut ja hän pitää työtään muutenkin palkitsevana.

"Jos tällaisen elämäntavan valitsee, siihen pitää uskoa," hän pohtii.