Tiedote

Kummijärjestöjen yhteiset säännöt suojaavat lapsia

Joukko suomalaisia kummijärjestöjä on saanut valmiiksi eettisen ohjeiston, jonka avulla edistetään lasten hyvinvointia ja luodaan yhteiset säännöt järjestöjen toiminnalle. Ohjeissa korostetaan kummilasten henkistä ja fyysistä koskemattomuutta.
Ilona Niinikangas
27.11.2001

Eettiset ohjeet on tarkoitettu suomalaisten järjestöjen työntekijöille, kummeille, vapaaehtoisille sekä kaikille niille, jotka ovat kummijärjestöjen työn kautta yhteydessä lapsiin.

"Ohjeiden taustalla on lastensuojelulliset näkökohdat", kertoo kummijärjestöjen työryhmässä mukana ollut Suomen World Visionin projektisihteeri Anne Pönni.

"Hyväksikäyttäjät hakeutuvat sellaisiin ammatteihin, joissa he voivat olla lasten kanssa tekemisissä. Myös kummitoiminta voi vetää heitä puoleensa. Halusimme yhdessä miettiä keinoja, joilla pystymme ehkäisemään ikävyyksiä. Suomalaisten järjestöjen parissa ei onneksi ole tapahtunut mitään, vaikka joitain epäilyjä onkin ollut ilmassa."
                                                            
Kummit eivät yleensä ole suoraan yhteydessä lapseen, vaan kirjeenvaihto kulkee järjestön tai paikallisen yhteistyökumppanin kautta. Turvallisuussyistä järjestöt eivät myöskään luovuta lasten osoitteita kummeille. Lisäksi säännöissä suositellaan, että kummit ilmoittavat kummimatkoistaan hyvissä ajoin suomalaiselle järjestölle ja sopivat lapsen tapaamisesta paikallisen yhteistyökumppanin kanssa.

"Kyseessä on erittäin arka asia", korostaa Pönni. "Haluamme suojella lapsia, mutta emme tahdo karkottaa kummeja. Yhteisiin ohjeisiin on helpompi vedota kuin järjestön omiin sääntöihin."

Ohjeissa kehotetaan myös välttämään liiallista lahjojen lähettämistä, jottei kummilapsi joudu ikävään tilanteeseen. Kateelliset naapurit saattavat pahimmassa tapauksessa rangaista lasta ja hänen perhettään eristämällä heidät yhteisön ulkopuolelle.

Suomessa toimii yli kaksikymmentä kummijärjestöä, jotka auttavat tuhansia lapsia eri puolilla maailmaa. Ohjeiston ovat tähän mennessä allekirjoittaneet Interpedia, Nakurun lapset, Pelastakaa Lapset, Yhteiset lapsemme, Suomen World Vision sekä Patmos.

Lisätietoja:
Anne Pönni, projektisihteeri, Suomen World Vision, puhelin (09) 603 422
Ilona Niinikangas, tiedottaja, Kepa, 040 735 3308