Tiedote

KEPA: WTO:n Cancunin kokouksen tuettava kehitystä

Kepan tiedote
9.9.2003

Cancunissa tänään alkava Maailman kauppajärjestön WTO:n viides ministerikokous on viimeinen mahdollisuus lunastaa Dohan "kehityskierroksen" lupaukset, muistutti Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa keskiviikkona.

"Kaupan pitäisi vähentää eikä lisätä köyhyyttä. Niin sanotun Dohan neuvottelukierroksen on määrä päättyä vuoden kuluttua, joten Cancunissa tarvitaan nyt rohkeutta ja vahvaa sitoutumista köyhyden poistamiseen, jos Dohan lupaukset halutaan lunastaa", sanoi Sari Laaksonen Kepasta.

Edellisessä ministerikokouksessa Dohassa kaksi vuotta sitten WTO:n jäsenmaat sitoutuivat valjastamaan kaupan tukemaan köyhien maiden kehitystä. Tehtävä on kuitenkin osoittautunut erittäin vaikeaksi, eikä neuvotteluissa ole juurikaan edistytty.

Kehitysmaita on neuvotteluissa tuskastuttanut erityisesti se, ettei niiden näkemyksiä ole otettu huomiion samalla tapaa kuin teollisuusmaiden. Kiinan, Intian ja Brasilian johtama 21 kehitysmaan ryhmä laati elokuussa oman esityksensä WTO:n maataloussopimukseksi. WTO:n yleisneuvoston puheenjohtaja de Castillo käytti kuitenkin omaa esitystä laatiessaan lähes yksinomaan EU:n ja USAn näkemyksiä ja jätti kehitysmaiden paperin huomiotta.

"Kehitysmaiden tuoreet aloitteet tarjoavat realistisia ratkaisuja köyhyyttä vähentäväksi kaupaksi. Ne on otettava vakavasti täällä Cancunissa. Teollisuusmaiden tulisi viimeinkin hyväksyä, etteivät ne voi enää sanella kaupan ehtoja yksipuolisesti", sanoi Laaksonen.

Lisätietoja:

Kehitysmaiden aloitteista www.kepa.fi/cancun

Cancunissa:
Sari Laaksonen, koordinaattori, Kepa: + 52.998.1090546
Mika Railo, tiedottaja, Kepa: +358 (0)40.590 344