Tiedote

Kepa: WTO ei edisty köyhyyden poistamisessa

Kepan tiedote
28.7.2004

Maailman kauppajärjestö WTO on parhaillaan Genevessä käytävissä neuvotteluissa jäämässä Dohan ministerikokouksessa asettamastaan tavoitteesta rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän välisen kuilun kaventamiseksi. Markkinoita vääristävistä vienti- ja tuotantotuista eroon pääseminen olisi suuri askel köyhyyden poistamiseksi kehitysmaissa, korosti Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa torstaina.

”EU on viime aikoina lupaillut vientitukien poistamista maataloustuotteiltaan. Lupauksesta on pidettävä kiinni ja poistamiselle on määriteltävä selkeä aikataulu. Miljoonien pienviljelijöiden päivittäinen taistelu nälkää vastaan velvoittaa meitä tekemään eettisesti kestäviä poliittisia ratkaisuja”, sanoi kehityspoliittinen sihteeri Matti Hautsalo Kepasta.

EU:n kauppaministerit kokoontuivat torstai-iltana Geneveen käsittelemään kauppaneuvottelujen edistymistä, vaikka WTO:n ei onnistunut saada uutta luonnosta valmiiksi EU:n kokouksen alkuun mennessä. Torstai-iltapäivään mennessä saatujen epävirallisten tietojen mukaan neuvotteluissa ei oltaisi puuttumassa köyhien maiden pienviljelijöiden kannalta tärkeimpään ongelmaan: rikkaiden maiden ylituotantoon.

”EU ja erityisesti Ranska ovat peräänkuuluttaneet USA:n vastaantuloa vientitukien karsimisessa. Samalla EU on ajanut omaa etuaan muilla neuvottelualueilla, kuten yli 80 tuotteen määrittelyä niin sanotuiksi 'sensitiivisiksi tuotteiksi', mikä tarjoaisi EU-maille uuden keinon suojautua kehitysmaiden tuonnilta”, sanoi Hautsalo.

Genevesssä WTO:n jäsenmaat pyrkivät sopimaan sen, kuinka ”Dohan kehityskierrosta” jatketaan sekä sen, milloin ja miten maatalouden vienti- ja tuotantotukia alennetaan. Lisäksi neuvotteluissa käsitellään palveluiden kauppaa, puuvillatukiaisia, tullimuodollisuuksia sekä teollisuustuotteiden markkinoillepääsyä.