Tiedote

Kepa vaatii uutta selvitystä Tobinin verosta

Mika Railo
29.1.2001

Valtiovarainministeriön tuore selvitys valuuttaspekulaatioiden hillitsemisestä on asenteellinen eikä sitä pitäisi käyttää hallituksen jatkotoimien pohjana, sanoi Kehitysyhteistyön palvelukeskus maanantaina 29.1. Helsingissä. Kepa julkaisi valtiovarainministeriön selvitykselle vastaselvityksen "Vapaus verottaa. Vastaselvitys pääomaliikkeiden seurauksista ja niiden hallinnasta", jonka on kirjoittanut Nottingham Trent -yliopiston apulaisprofessori Heikki Patomäki.

Ministeriön työryhmä selvitti pääomaliikkeiden verotusta viime syksynä. Ryhmän tehtävänanto ja kokoonpano rajattiin kuitenkin niin kapeaksi, että se päätyi suosittelemaan niin kutsutun Tobinin veron hylkäämistä. Kepan näkemyksen mukaan ryhmä on pikemminkin esittänyt uusliberalistisen taloustieteen tulkinnan Tobinin verosta kuin käyttökelpoisen toimintasuunnitelman. Verosta olisikin kirjoitettava uusi, laaja-alaisempi selvitys, ennen kuin hallitus alkaa pohtia kantaansa veromalliin. Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitellee selvitystä helmikuun aikana.

"Oikein toteutettuna Tobinin vero lisää taloudellista vakautta ja tehokkuutta. Koska kaikki perusteet eivät mahdu "taloustieteellisen näkökulman" sisälle, on tarpeen keskustella myös demokratiasta ja oikeudenmukaisuudesta. Vapaus verottaa kansainvälisiä pääomaliikkeitä on oikeudenmukaisemman globalisaation edellytys", sanoi Patomäki.

"Valtiovarainministeriön selvitys on yksipuolinen ja täysin riittämätön poliittisen päätöksenteon pohjaksi. Tobinin veron selvittelyä on jatkettava laajemmalta pohjalta, eikä sitä saa jättää muutaman uusliberalistisen talousteoreetikon varaan. Myös Suomen hallituksen on toimittava aktiivisesti veron saamiseksi EU:n agendalle", sanoi Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman.

Lue Kepan tiedote Patomäen raportin julkaisutilaisuudesta:
Vapaus verottaa

Patomäen raportti on luettavissa Kepan www-sivuilla:
Vapaus verottaa -vastaselvitys (html)
Vapaus verottaa -vastaselvitys (pdf)

Kepan kehityspoliittinen tietolehtinen Tobinin verosta:
Tobinin vero valuuttatransaktioille (html)

Euroopassa lukuisat kansalaisjärjestöt ovat ajaneet Tobinin veron käyttöönottoa. Näistä tunnetuin on kansainvälinen ATTAC-verkosto, joka on parhaillaan leviämässä myös Suomeen.

Le Monde Diplomatiquen pääkirjoitustoimittaja Ignacio Ramonet'n kirjoitus loi ATTAC-liikkeen. Eeva Luhtakallio on suomentanut pääkirjoituksen:
Riisukaamme markkinat aseista

Helsingin Sanomat haastatteli 26.1. ATTACia Suomeen tuovaa Johan von Bonsdorffia:
HS: Vanhan valtaajat puuhaavat vaihtoehtojärjestöä

Sanomalehti Kaleva haastatteli 20.1. liikkeestä kiinnostunutta ulkoministeri Erkki Tuomiojaa:
Kaleva: Valuuttaliikkeet säätelyyn

Lisätietoja ATTACista:
Suomen ATTAC
Kansainvälinen ATTAC
Ruotsin ATTAC