Tiedote

Kehysneuvotteluissa kirjattava sitova aikataulu kehy-määrärahoille

Kansalaisjärjestöt vaativat, että valtiontalouden kehysneuvottelujen yhteydessä kirjataan sitova aikataulu kehitysyhteistyön 0,7 prosentin bruttokansantulotason saavuttamiseksi.
Kepan tiedote
22.5.2007

Hallitus neuvottelee keskiviikkona 23. toukokuuta kehyksistä vuosille 2007-2011.

"Hallitusohjelmasta tavoitevuosi pudotettiin viime metreillä pois. Tämä on valitettavaa, sillä se heikentää Suomen uskottavuutta kansainvälisesti. Ilman tavoitevuotta ei ole varmaa, aikooko Suomi ottaa äärimmäisen köyhyyden vähentämisen tosissaan vai ei", sanoo kehityspoliittinen sihteeri Valia Wistuba Kepasta.

Vanhasen hallitus on sitoutunut nostamaan apua noin 370 miljoonalla eurolla vuoteen 2011 mennessä. Nykyisten kasvuarvioiden mukaan 2011 apu olisi 0,56 prosenttia bktl:stä.

"Suomen kehitysavun hidas kasvu vaikeuttaa YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamista. YK:n väliraportin mukaan tavoitteissa ollaan pahasti jäljessä, vaikka edistysaskelia on otettu. Eriarvoisuus maiden välillä ja maiden sisällä on kasvanut entisestään", sanoi Wistuba.

Määrärahojen kasvattaminen suunnitelmallisesti on tärkeää myös kehitysyhteistyön laadun kannalta. Avun on oltava ennakoitavaa, jotta varoja pystytään käyttämään suunnitelmallisesti ja valvotusti.

Järjestöjen mielestä köyhyyden poistaminen tulee vahvistaa Suomen kehityspolitiikan keskeisimmäksi päämääräksi. Kehitysyhteistyön ponnistelut pitäisi suunnata köyhimpiin maihin, etenkin Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Samalla Suomen tulee lisätä tukeaan kehitysmaiden kansalaisten osallistumiselle kansallisten kehityssuunnitelmien laatimiseen ja seurantaan.

Järjestöt lähettivät 15.-16. toukokuuta valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok.), ulkoministeri Ilkka Kanervalle (kok.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle (kesk.) sekä keskeisille virkamiehille kehysneuvotteluja koskevan vetoomuksen.

Lisätietoja

Lisää tietoa aiheesta